Βαθμολογία

Υδάτινος εφιάλτης για τη Γη το 2100

Διακεκριμένοι επιστήμονες του κλίματος απέδωσαν στον ανθρώπινο παράγοντα το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης - για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια - για την υπερθέρμανση του πλανήτη σε έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Στοκχόλμη.

Οπως ανακοίνωσαν μέλη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, «υιοθετήθηκε» η περίληψη της έκθεσης που απευθύνεται στις κυβερνήσεις των χωρών και εγκρίθηκε κατά το τέλος της συνάντησης στη σουηδική πρωτεύουσα.

Σε αυτήν την έκθεση, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι η στάθμη της θάλασσας ενδέχεται να ανέβει από 26 ως και 82 εκ. ως το 2100 εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του λιωσίματος των πάγων της Αρκτικής και της Ανταρκτικής - και τα δύο θα οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο Τζόναθαν Λιν, εκπρόσωπος της Επιτροπής μιλώντας σε δημοσιογράφους δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, αλλά μέλη της Επιτροπής δήλωσαν ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης αυξάνουν στο 95% την πιθανότητα να ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας - έναντι 90% στην προηγούμενη έκθεση του 2007 και 66% το 2001 - για την υπερθέρμανση του πλανήτη από τα μέσα του 20ού αιώνα.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν αναμένεται να διαρκέσει αν οι κυβερνήσεις δεν αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και πράξουν αναλόγως.

«Το ζήτημα είναι καυτό, είναι η ώρα να δράσουμε» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Η έκθεση προβλέπει περισσότερους καύσωνες, ξηρασία, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσίων υδάτων αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Υπάρχει ωστόσο μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Στην έκθεση του 2007 προβλεπόταν ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα είχε ως επίπτωση την αύξηση της θερμοκρασίας από 2 έως 4,5 βαθμούς Κελσίου. Στην έκθεση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η αύξηση της θερμοκρασίας κυμαίνεται από 1,5 ως 4,5 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που ερμηνεύεται από τους επιστήμονες ως μια ένδειξη ότι η κατανόηση του προβλήματος από τους ανθρώπους έχει αυξηθεί.

Περίπου 200 κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν προς την επίτευξη μίας συμφωνίας μέσω του ΟΗΕ μέχρι το τέλος του 2015 για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εν μέρει εγκαταλείποντας τη χρήση των ορυκτών καυσίμων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.