Βαθμολογία

Eρχονται καρατομήσεις εφόρων

Στα 588 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν τον Αύγουστο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, προκαλώντας ισχυρό πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που βλέπει ότι οι αποδόσεις στον τομέα αυτόν αποκλίνουν από τους στόχους που έχουν τεθεί, κυρίως λόγο της αδυναμίας των φορολογουμένων να αντεπεξέλθουν στους αυξημένους φόρους.

Την ίδια στιγμή αποκλίσεις υπάρχουν στο σύνολο των τριμηνιαίων στόχων για τα έσοδα ενώ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης προγραμματίζει καρατομήσεις εφόρων με χαμηλή απόδοση.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ήδη η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των διευθυντών εφοριών στη βάση των τριμηνιαίων στόχων που είχαν τεθεί από την 1η Ιανουαρίου, ενώ έχει συλλέξει και στοιχεία επιδόσεων από τους ίδιους τους προϊσταμένους των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, ώστε να αξιολογήσει τους υποδιευθυντές και τους τμηματάρχες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τρίτων προς το Δημόσιο (δηλαδή τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2013) αυξήθηκαν τον Αύγουστο σε μηναία βάση κατά 588 εκατ. ευρώ και σκαρφάλωσαν στα 5,37 δισ. ευρώ, από 4,79 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

Πηγή: TA NEA