Βαθμολογία

Δεν θα προκαταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης

Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προκαταβάλει το επίδομα στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Παράλληλα, προσανατολίζεται στη διατήρηση του υφιστάμενου κανονισμού, της διασύνδεσης δηλαδή του επιδόματος με την αγορά πετρελαίου, καθώς η αποσύνδεσή του θα ενίσχυε καταναλωτές που επιλέγουν άλλες πηγές θέρμανσης, όπως τζάκια και ξυλόσομπες, που επιβαρύνουν το περιβάλλον και δίνουν μικρότερα έσοδα στο Δημόσιο. Στις προθέσεις παραμένει η χαλάρωση των κριτηρίων διάθεσης, προκειμένου να το πάρουν περισσότεροι καταναλωτές. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα βγει στην αγορά στις 15 Οκτωβρίου, στην τιμή των 1,30 ευρώ το λίτρο.

Στις προθέσεις, πάντως, του υπουργείου παραμένει η άμβλυνση των κριτηρίων για τη διανομή του επιδόματος, προκειμένου να ενισχυθεί μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών, αλλά και να αποφευχθεί η γενικευμένη χρήση καυσόξυλων σε σόμπες και τζάκια που είδαμε πέρυσι. Δεν φαίνεται ωστόσο να υιοθετεί την πρόταση του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, που διαμορφώθηκε στη βάση ειδικής μελέτης του ΙΟΒΕ, για τη διατήρηση μόνο των κριτηρίων της πρώτης κατοικίας και της επιφάνειας αυτής. Το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνεται σε 185 εκατ. ευρώ το 2013 και προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ το 2015.

Από τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη διεύρυνση των κριτηρίων δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης θα εξαρτηθεί και η χρήση του προϊόντος από τους καταναλωτές τη φετινή σεζόν. Το γεγονός, πάντως, ότι το επίδομα δεν θα προκαταβάλλεται, θα δυσκολέψει -όπως εκτιμά η αγορά- μεγάλη μερίδα δικαιούχων που αδυνατούν να προπληρώσουν το πετρέλαιο στην υψηλή τιμή των 1,30 ευρώ το λίτρο. Η στροφή προς το φυσικό αέριο που παρατηρήθηκε πέρυσι για τις περιοχές που υπάρχει δίκτυο εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και φέτος, αφού παραμένει σημαντικά φθηνότερο.

Η τιμή του φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο κινείται στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα έναντι ισοδύναμης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα 12 λεπτά η κιλοβατώρα (1,30 ευρώ το λίτρο). Η τιμή αυτή, σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής, προσφέρει εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης 44% έναντι ποσοστού 38% πέρυσι (μεσοσταθμικά για την περίοδο Οκτώβριος 2012 - Απρίλιος 2013). Η επιπλέον εξοικονόμηση προέκυψε από την έκπτωση της τιμής του φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% περίπου που πρόσφερε η ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής και η εταιρεία μετακύλισε στο σύνολό της στην κατανάλωση. Ενδεικτικό της κινητικότητας των καταναλωτών είναι ότι πέρυσι η ΕΠΑ Αττικής πρόσθεσε στο δίκτυό της 5,5 χιλιάδες νοικοκυριά. Για την τρέχουσα σεζόν, η ΕΠΑ Αττικής έχει ξεκινήσει ήδη προσφορές για σύνδεση με το δίκτυο. Μέχρι και τον Νοέμβριο προσφέρει άτοκη χρηματοδότηση για τη μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο για κεντρική θέρμανση, χωρίς προκαταβολή και με δωρεάν τέλη σύνδεσης, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 775 ευρώ.

Πολλοί καταναλωτές θα καταφύγουν και φέτος στη χρήση κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών παρότι το κόστος είναι ακριβότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 4 ευρώ η κιλοβατώρα.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για μεσαία κατανάλωση των 1.600-2.000 κιλοβατώρων το τετράμηνο ανέρχεται στα 16 λεπτά η κιλοβατώρα. Ο βασικός λόγος υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης από ηλεκτρικές συσκευές είναι ότι το κόστος όχι μόνο δεν προκαταβάλλεται, αλλά ο καταναλωτής έχει και τη δυνατότητα του διακανονισμού. Αύξηση του μεριδίου επιδιώκει και φέτος η αγορά των καυσόξυλων και των πέλετ που πέρυσι αυξήθηκε κατακόρυφα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ