Βαθμολογία

Γράφει ιστορία η Μάχη Τσιοφλίκη

Μετά τη δυσμένεια στην οποία είχε βρεθεί την περσινή σεζόν η λαρισινή διαιτησία (με τον αποκλεισμό από τα Εθνικά πρωταθλήματα των αξιολογημένων Λαρισαίων διαιτητών) η φετινή χρονιά ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς. Τα πρώτα θετικά μηνύματα ήρθαν στους αγώνες της 1ης φάσης του κυπέλλου Γ’ Εθνικής και Ελλάδος αντίστοιχα και τη σκυτάλη πήρε η πρόταση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΠΟ προς τη FIFA για διεθνοποίηση της Λαρισαίας διαιτητή Μάχης Τσιοφλίκη η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (απομένει η τυπική επικύρωση από την FIFA) θα ονομαστεί την 1/1/2014 διεθνής.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία ιστορική στιγμή για τη λαρισινή διαιτησία καθώς γίνεται λόγος για την πρώτη γυναίκα διαιτητή, που διαδέχεται μετά από τέσσερα χρόνια τη διεθνοποίηση του Λαρισαίου βοηθού διαιτητή της Σούπερ Λιγκ, Δημήτρη Γκάγκα ο οποίος είναι και φέτος εκ νέου προτεινόμενος. Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι τη μεγαλύτερη σε ιστορική αξία στιγμή για τη λαρισινή διαιτησία κατέγραψε ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΔΠΛ Τιμολέων Λάτσιος ο οποίος το 1979 είχε πάρει το σήμα της FIFA και κοσμούσε με την παρουσία του τα γήπεδα της Ευρώπης και όχι μόνο.

Στο ενδιάμεσο υπήρξαν Λαρισαίοι διαιτητές οι οποίοι χωρίς να έχουν την ιδιότητα του διεθνή διαιτητή ή βοηθού αντίστοιχα αγωνίστηκαν σε διεθνή παιχνίδια όπως ο Αθ. Συρμακέζης το 1992 στη Ρωσία, ο Ι. Σαμπάνης το 2002 στη Βουλγαρία, ο Χ. Ψαρρός την ίδια χρονιά στην Αγγλία και ο Γ. Λιόλιος το 2006 στην Πολωνία. Η «Ε» μίλησε με τη Λαρισαία διαιτητή για τη διάκρισή της η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Για μένα η διεθνοποίηση ήταν όνειρο ζωής. Ήταν ο μεγαλύτερος στόχος και αυτό που ήθελα από τότε που ξεκίνησα στη διαιτησία. Έγινε τώρα και είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη».

-Όταν ξεκινούσες το 2006 είχες στο μυαλό σου ότι θα φτάσεις στην ανώτατη βαθμίδα, αυτή του διαιτητή ΦΙΦΑ;

«Έβλεπα στην τηλεόραση τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες διαιτητές που διηύθυναν διεθνείς αγώνες και αναρωτιόμουν αν κάποια στιγμή θα μπορούσα να φτάσω σ’ αυτό το επίπεδο. Πράγματι δεν περίμενα αυτή τη στιγμή να μιλάω σαν διεθνής διαιτητής».

-Αν και στην αρχή της καριέρας σου προτιμούσες τον ρόλο του βοηθού διαιτητή τελικά καθιερώθηκες ως διαιτητής…

«Πράγματι όταν ξεκίνησα ήθελα να γίνω βοηθός διαιτητής αλλά στην πορεία κάποιοι που έβλεπαν πιο μακρινά από μένα μου πρότειναν να προχωρήσω ως διαιτητής και τελικά είδα ότι η διαιτησία μου πάει περισσότερο. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω την ΚΕΔ/ΕΠΟ, την ΕΠΣΛ και τον ΣΔΠΛ καθώς επίσης την οικογένειά μου, τον πατέρα μου, τη μητέρα μου, τον άνδρα μου και τον γιο μου γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να ήμουν εδώ».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΤΡΟΔΗΜΟΣ: «ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΙΝΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ»

Μιλώντας για τη διεθνοποίηση της Μάχης Τσιοφλίκη ο πρόεδρος της ΕΔ/ΕΠΣΛ Βασίλης Μητροδήμος είπε τα εξής: «Είναι τιμή για το λαρισινό ποδόσφαιρο και τη λαρισινή διαιτησία που η Μάχη Τσιοφλίκη θα διευθύνει στο μέλλον διεθνείς αγώνες. Ευχόμαστε από καρδιάς να πετύχει και να είναι η πρώτη γυναίκα διεθνής που θα δώσει κίνητρο και στα νέα παιδιά και ειδικότερα στα νέα κορίτσια να ακολουθήσουν τον δρόμο της που είναι προϊόν δουλειάς πολλών ετών. Εμείς είμαστε και θα είμαστε δίπλα στους διαιτητές και στους στόχους που βάζουν για την αναβάθμιση της λαρισινής διαιτησίας που είναι ο κύριος στόχος μας».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΙΤΣΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΤΥΧΕΙΣ»

Τέλος από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΔΠΛ Στέλιος Νίτσας επισήμανε: «Είμαστε ευτυχείς που αποκτήσαμε δεύτερο διεθνή διαιτητή. Είναι κάτι που αξίζει στο ΣΔΠΛ που είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Της ευχόμαστε ό,τι καλύτερο και είμαστε σίγουροι ότι θα εκπροσωπήσει επάξια τα ελληνικά χρώματα και τη λαρισινή διαιτησία».

Του Άρη Γκουτρουμάνη
Πηγή: Ελευθερία