Βαθμολογία

Κατά 3,9% συρρικνώθηκαν τα δάνεια

Την πτωτική πορεία τους, αν και με οριακή επιβράδυνση, συνέχισαν τον Αύγουστο οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς εξαιτίας της κρίση έχει περιοριστεί η ζήτηση, αλλά και η προσφορά για δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκαν κατά 3,9% τον Αύγουστο έναντι υποχώρησης 4,0% τον Ιούλιο.

Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 823 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2012: αρνητική καθαρή ροή 1.046 εκατ. ευρώ).

Η τραπεζική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4,5% μετά από πτώση 4,6% ένα μήνα νωρίτερα. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2013, ήταν αρνητική κατά 534 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2012: αρνητική καθαρή ροή 657 εκατ. ευρώ)

Τα δάνεια προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα υποχώρησαν με ρυθμό 3,6% έναντι συρρίκνωσης 3,7% ένα μήνα νωρίτερα. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, ήταν αρνητική κατά 240 εκατ. ευρώ.

Υποχώρηση καταθέσεων

Οριακή υποχώρηση σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Αύγουστο, για τρίτο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας την Πέμπτη. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 0,1% τον Αύγουστο, σε μηνιαία βάση, στα 162,21 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί κατά 90 δισ. ευρώ, κατά το ένα τρίτο περίπου, το διάστημα 2009-2012. Περισσότερα από 17 δισ. ευρώ επέστρεψαν, ωστόσο, μετά τα μέσα του Ιουνίου του 2012, μετά τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και της υποχώρησης των ανησυχιών για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Η επιστροφή των κεφαλαίων σταμάτησε από τον Μάρτιο, μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και την αυξημένη και αναδρομική φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα στα πλαίσια του μνημονίου.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ