Βαθμολογία

FIFA και Ιντερπόλ μαζί για τα «στημένα παιχνίδια»

Η FIFA και η Ιντερπόλ δημιούργησαν και προωθούν από κοινού έναν online οδηγό αντι-στημένων αγώνων, πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ενημερώσει τους παίκτες, προπονητές και διαιτητές για τους κινδύνους της χειραγώγησης των παιχνιδιών και να τους αποτρέψει από το να πέσουν θύματα αυτής της πρακτικής που απειλεί την ακεραιότητα του ποδοσφαίρου, όπως ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι δύο οργανισμοί.

Το εγχειρίδιο είναι γραμμένο σε πέντε γλώσσες, αραβικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά και δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες της FIFA και της Ιντερπόλ. Πρόκειται για ένα διαδραστικό οδηγό στις κατηγορίες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και προσφέρει μια σειρά συστάσεων σχετικά με το πώς να αναγνωρίζει, να αντιστέκεται και να αναφέρει κάποιος τις προσπάθειες για τη χειραγώγηση ενός αγώνα.

«Για τη FIFA και την Ιντερπόλ η καταπολέμηση του στησίματος αγώνων είναι προτεραιότητα», τόνισε ο διευθυντής ασφαλείας της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, Ραλφ Μάτσκε. «Για πρώτη φορά το ποδόσφαιρο έχει μια ευρέως προσβάσιμη πηγή που ασχολείται με το θέμα», πρόσθεσε.

Ο διαδραστικός αυτός οδηγός περιλαμβάνει κουίζ, παιχνίδια και οπτικοακουστικό περιεχόμενο που αναδεικνύουν τα βασικά μηνύματα για την καταπολέμηση του στησίματος αγώνων. Επίσης, δεν λείπουν οι προσομοιώσεις πραγματικών καταστάσεων, που βοηθούν τους ειδικούς να προσδιορίζουν τους τακτική που οι εγκληματίες χρησιμοποιούν πιο συχνά χρησιμοποιούνται για να χειραγωγήσουν τα παιχνίδια.

«Τώρα, ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχει ένα εργαλείο για την προστασία από την απειλή των εγκληματικών οργανώσεων που επιδιώκουν να κάνουν παράνομα κέρδη μέσω της απάτης» υπογράμμισε για το θέμα η Μικαέλα Ραγκ, αναπληρώτρια διευθύντρια της «Ένωσης για την Ακεραιότητα», στο τμήμα αθλητισμού της Ιντερπόλ.