Βαθμολογία

Προβληματίζει η στάση της Τρόικας

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, παρακολουθεί στενά την πορεία των διαπραγματεύσεων και φέρεται έτοιμος να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας, το προσεχές Σάββατο, αφού δηλαδή οι ελεγκτές θα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών τους με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, καθώς η έως τώρα «ανελαστική» στάση τους προβληματίζει.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να κλείσουν τα όποια ανοικτά μέτωπα και να εκταμιευθεί ομαλά το 1 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση του Εurogroup της 14ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, η προσοχή του κ. Σαμαρά, αλλά και όλης της κυβέρνησης, στρέφεται κυρίως στον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης, που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Εκεί είναι, όπως σημειώνουν γνώστες των διαβουλεύσεων, που θα κριθεί, ουσιαστικά, η εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, καθώς θα τεθούν στο μικροσκόπιο η πορεία των εσόδων, η βιωσιμότητα των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού και, φυσικά, ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού πιθανώς και πέραν του 2014. Και προφανώς, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική σκηνή και θα καθορίσουν την κυβερνητική πορεία.

Προβληματισμό στην κυβέρνηση, που παρεμπιπτόντως αναμένει την ολοκλήρωση των σκληρών διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, προκαλεί και η σιγή ιχθύος του ΔΝΤ ως προς το τι θα πράξει. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται, πάντως, να αποκτήσει άμεση εικόνα για τη στάση του Ταμείου κατά τη συνάντηση που προγραμματίζεται να έχει, την 1η Οκτωβρίου, στην Ουάσιγκτον με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Την ίδια στιγμή, η άρνηση των εκπροσώπων των πιστωτών να αποδεχθούν το ευνοϊκό σενάριο (μειωμένη ύφεση, υψηλότερη ανάπτυξη του 2014) για την ελληνική οικονομία, η εμμονή για τη βεβαίωση φόρων άνω των 4 δισ. ευρώ στην ακίνητη περιουσία, αλλά και η επιφυλακτική στάση που τήρησαν έναντι του αιτήματος Μητσοτάκη να συμπεριληφθούν οι απομακρύνσεις συμβασιούχων που παραμένουν με δικαστικές εντολές στον στόχο των απολύσεων, προκαλούν προβληματισμό στους βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και στο Μαξίμου.

Αντιδράσεις

Παρά, δε, το γεγονός ότι η κεντρική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης είναι «όχι νέα μέτρα», τα ήδη συμφωνηθέντα εξακολουθούν και εγείρουν αντιδράσεις. Η απεργιακή αναταραχή στο Δημόσιο, λόγω διαθεσιμότητας και απολύσεων, παραμένει, οι αντιδράσεις τόσο εντός κυβέρνησης όσο και εντός Βουλής για τον φόρο ακινήτων είναι δεδομένες, ενώ ακόμη και το μέτρο της επιβολής εισιτηρίου ύψους 25 ευρώ για την εισαγωγή ασθενούς προκάλεσε ένα, επί του παρόντος, περιορισμένης κλίμακας θερμό επεισόδιο μεταξύ του νυν υπουργού Αδώνιδος Γεωργιάδη και του προκατόχου του, Ανδρέα Λυκουρέντζου. Ο τελευταίος, μάλιστα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Real), αν και αναγνώρισε ότι το εισιτήριο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση από το 2012, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά είχε αρνηθεί την εφαρμογή του μέτρου το 2013 και ουσιαστικά επέκρινε τον κ. Γεωργιάδη ότι εγκατέλειψε την εθνική θέση, αποδεχόμενος αυτήν της τρόικας.

Πηγή: H Kαθημερινή