Βαθμολογία

Ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ μήνυσε τους τρεις γιους του

Στα 87 του, ο 'Ινγκβαρ Κάμπραντ, περηφανεύεται ότι το σπίτι του είναι όλο επιπλωμένο από προΐόντα της επιχείρησής του. Φήμες λένε μάλιστα ότι τα συναρμολόγησε ο ίδιος για να γλυτώσει το σχετικό κόστος.
       
'Ενα νέο βιβλίο που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στη Σουηδία ισχυρίζεται πως ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ, ο Ινγκβαρ Κάμπραντ, ενεπλάκη πριν από χρόνια σε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη με τους τρεις γιους του σχετικά με τα δικαιώματα που θα ειχε ο, 87χρονος σήμερα, επιχειρηματίας, πάνω στα κέρδη της διάσημης επιχείρησης οικιακών ειδών. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαμάχης, λέει το βιβλίο, κρατήθηκε μυστικό.

Όπως υποστηρίζει το βιβλίο «ΙΚΕΑ: Προχωρώντας στο Μέλλον» που συνέγραψε ο Λέναρτ Ντάλγκρεν, πρώην στέλεχος της σουηδικής εταιρείας, ο Κάμπραντ αναγκάστηκε, μετά από μια πολύμηνη δίκη τη δεκαετία του 1980, να εκχωρήσει - μετά την παραίτηση του - στους τρεις γιους του ένα ποσό που κυμάνθηκε μεταξύ 2.3-3.5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι απόγονοι του, ο 49χρονος Πέτερ Κάμπραντ, ο 46χρονος Γιόνας και ο 44χρονος Ματίας, βρέθηκαν σε νομική αντιπαράθεση μαζί του όταν ο πατέρας τους μετέφερε το 1982 τις μετοχές του σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στην Ολλανδία, το Stichting Ιngka Foundation, που υπόκειται στην ολλανδική νομοθεσία, δεν φορολογείται και υποχρεούται να επανεπενδύει τα κέρδη του, ενώ διαχειρίζεται το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων της ΙΚΕΑ ανά τον κόσμο μέσω τοπικών θυγατρικών.

Ο Κάμπραντ, σύμφωνα με το βιβλίο, εξοργίστηκε από τη στάση των γιων του. Αλλά τελικά αναγκάστηκε να ενδώσει και να αποποιηθεί του δικαιώματος στα κέρδη της εταιρείας. Τελικά το 1986 παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ενώ τον περασμένο Ιούνιο παραιτήθηκε και από το διοικητικό συμβούλιο της ΙΚΕΑ.

Η προσωπική περιουσία του «πατριάρχη» Ινγκβαρ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια την πατρίδα του για φορολογικούς λόγους και εδώ και πολλά χρόνια κατοικεί με τη σύζυγό του στην Ελβετία, ανέρχεται στα 2.4 δισεκατομμύρια ευρώ.  

Παθολογικά τσιγγούνης

Ο αστικός μύθος λεει πως ο 87χρονος είναι παθολογικά τσιγκούνης, ότι ταξιδεύει οικονομική θέση στο αεροπλάνο, ότι οδηγεί ένα παμπάλαιο Volvo και ότι ψωνίζει τα χριστουγεννιάτικα δώρα για τον επόμενο χρόνο στις εκπτώσεις που κάνουν τα μαγαζιά του αμέσως μετά τις γιορτές.  

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αυτός ο μύθος φαίνεται πως έχει επιδέξια καλλιεργηθεί από τον ίδιο, προκειμένου να ταιριάζει με τη λιτή εικόνα της εταιρείας και την προτεσταντική ηθική του ιδρυτή της. O σουηδικός Τύπος έχει κατά καιρούς αναφέρει ότι ο Κάμπραντ έχει στο γκαράζ του μια Ρorsche, ότι διαθέτει ένα μεγάλο κτήμα στη Σουηδία καθώς και τεράστιους αμπελώνες στην γαλλική Προβηγκία.  

Νεαρός ήταν φιλοναζί, μετά άλλαξε γνώμη

Ο ίδιος ο Κάμπραντ έχει χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο λάθος» της ζωής του τη συμμετοχή του στο φιλοναζιστικό κόμμα που είχε ιδρύσει ο ακροδεξιός πολιτικός Περ Ενγκνταλ την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ως νεαρός ο Ενγκνταλ είχε εθνικιστικές, αντικομμουνιστικές και αντισημιτικές απόψεις και διακήρυσσε την «ανωτερότητα» της σουηδικής φυλής, ενώ είχε ταχθεί υπέρ της εισόδου της Σουηδίας στον πόλεμο υπέρ της χιτλερικής Γερμανίας. Λέγεται ότι ο Κάμπραντ μάζευε τότε χρήματα για τον Ενγκνταλ. Στην αυτοβιογραφία του, που εξέδωσε το 1994, ο Κάμπραντ δηλώνει απολύτως μετανιωμένος γι' αυτή του την πολιτική ανάμειξη.