Βαθμολογία

Υπογείωση δικτύων άρδευσης στη Λάρισα

Αυτοψία σε έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον αγροτικό κόσμο στην κτηματική περιοχή του Τουσάνης με στόχο να παρακολουθήσουν από κοντά την πρόοδο των εργασιών πραγματοποίησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου.

Η υπογείωση των δικτύων άρδευσης με συνολικό μήκος 16,3 χλμ και προϋπολογισμού 833.000 ευρώ (με ΦΠΑ) προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και το έργο αναμένεται να περαιωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Με το έργο αυτό, προϋπολογισμού 833.000 ευρώ, δημιουργούμε ένα κλειστό δίκτυο άρδευσης μήκους 16, 3 χλμ το όποιο δίνει την δυνατότητα εξοικονόμησης νερού και ενέργειας, αλλά και ορθολογικής χρήσης υδάτινων πόρων για τις αρδευτικές ανάγκες των εκτάσεων της περιοχής. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταουσάνης ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο, που αποτελούσε αυτονόητο αίτημα των καλλιεργητών της περιοχής, για τη διευκόλυνση της δύσκολης καθημερινότητάς τους. Πιστεύουμε ότι η γεωργία είναι μια από τις δυνάμεις της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τον αγροτικό τομέα. Στο νέο ΕΣΠΑ, δηλαδή το ΣΕΣ, οπου θα έχουμε και Γεωργικό Ταμείο, σχεδιάζουμε μαζί με τον αγροτικό-επιστημονικό κόσμο, από άτω προς τα πάνω-τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα στη Θεσσαλία».

Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου δήλωσε απ' την πλευρά της: «Η κατασκευή υπόγειων αγωγών στον ΤΟΕΒ Ταουσάνης είναι ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα συμβάλλει τα μέγιστα στην εξοικονόμηση νερού, αλλά και στην εξυπηρέτηση των αγροτών στις καθημερινές εργασίες στις καλλιέργειές τους. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στις Τοπικές Κοινότητες Τερψιθέας, Κουτσόχερου, Κοιλάδας, Μάνδρας, Ραχούλας, Κραννώνα, Μαυροβουνίου, Μεσορράχης και Κάστρου, του Δήμου Λαρισαίων και του Δήμου Κιλελέρ. Θα τοποθετηθούν συνολικά 16,3 χιλιόμετρα υπόγειων αρδευτικών αγωγών και θα εξυπηρετηθούν 7.000 και πλέον στρέμματα. Ως Περιφερειακή αρχή από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα την υπογείωση των δικτύων αγωγών για την άρδευση των καλλιεργειών στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Έτσι, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 100 χλμ, περίπου, αγωγών, οι οποίοι θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών αλλά και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων».

Ο αντιδήμαρχος αγροτικής περαστικής ανάπτυξης Δήμου Λαρισαίων κ. Αναστάσιος Πρασσάς σημείωσε: «Επισκεπτόμαστε σήμερα ένα έργο που αφορά στην υπογειοποίηση των δικτύων του ΤΟΕΒ Ταουσάνη και στην ουσία απαντάμε σ' ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών του πρώην Δήμου Κοιλάδας, αλλά και του Δήμου Κιλελέρ. Με την υλοποίηση του έργου πετύχαίνουμε οικονομίες κλίμακος, τόσο στην κατανάλωση ενέργειας για τις γεωτρήσεις, όσο και στην εξοικονόμηση του νερού, ζητήματα με κομβική σημασία στην διαδικασία του κόστους παραγωγής. Ταυτόχρονα όμως παρέχεται η δυνατότητα στου αγρότες να έχουν άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες άρδευσης, γρήγορα, οικονομικά και χωρίς φθορές. Αποδεικνύεται πως με σωστές, μελετημένες παρεμβάσεις μπορεί να μειωθεί άμεσα το κόστος παραγωγής των αγροτών, να λυθούν προβλήματα που ταλαιπώρησαν το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας μας για χρόνια και κυρίως να εξοικονομηθούν φυσικοί πόροι, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που είναι πια κατανοητό σ' όλους μας πως δεν είναι ανεξάντλητοι. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό για την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, αφού με τον τρόπο αυτό ενισχύεται σημαντικά η περιοχή μας και στηρίζονται οι αγρότες του Δήμου μας».

Το έργο κατασκευάζεται στην κτηματική περιοχή δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Ταουσάνης και περιλαμβάνει την προμήθεια και τοποθέτηση 16,3 χλμ. υπόγειων αρδευτικών αγωγών από σκληρό PVC 12,5 atm και συγκεκριμένα στα Δημοτικά Διαμερίσματα (Τερψιθεάς, Κρανώνα, Κοιλάδας, Κουτσόχερου, Μάδρας, Ραχούλας, Μαυροβουνίου, Μεσοράχης, Κάστρου). Οι υπόγειοι αγωγοί συνδέονται με τις ήδη αξιοποιημένες γεωτρήσεις, ή με το υφιστάμενο πρωτεύον δίκτυο αντικαθιστώντας το επιφανειακό δίκτυο του Τ.Ο.Ε.Β. με σκοπό την μείωση απώλειας νερού. Επίσης η μελέτη περιλαμβάνει την προμήθεια και τοποθέτηση των απαραίτητων υδροληψιών διπλού στομίου καθώς και τις συσκευές ασφαλείας του δικτύου. Η ωφελούμενη αρδευόμενη έκταση φτάνει τα 16.000 στρέμματα.