Βαθμολογία

Έξαρση ρατσιστικής βίας και ατιμωρησία

Η ιδιαίτερη έξαρση της ρατσιστική βίας, η ατιμωρησία των δραστών και η εν γένει ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών αρχών υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και τα θεμέλια του κράτους δικαίου, τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητώντας τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων, σε ειδική έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση καταγράφει το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τον Απρίλιο του 2013 και επισημαίνει τη ραγδαία κλιμάκωση των επιθέσεων σε ένταση και αριθμό καθ' όλη τη διάρκεια του 2012, ιδιαίτερα μετά τις εθνικές εκλογές.

Ο Συνήγορος επισημαίνει μια διαφαινόμενη αδράνεια ή και απροθυμία της πολιτείας και ειδικότερα της αστυνομίας να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο τις ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά και να ερευνήσει με ταχύτητα και διαφάνεια καταγγελίες κατά αστυνομικών οργάνων.

Καταγράφεται επίσης η εκδήλωση του φαινομένου στο χώρο του σχολείου και η αντιμετώπισή του από τη σχολική διοίκηση και αξιολογούνται τα θεσμικά εργαλεία που παρέχει η σχετική ευρωπαϊκή εμπειρία και το ισχύον νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας. Η έκθεση καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις του Συνηγόρου προς τα αρμόδια υπουργεία για τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.

«Το πλήθος και η ένταση των ρατσιστικών επιθέσεων και η ολιγωρία αντιμετώπισής τους από τις αρμόδιες κρατικές αρχές διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή και ειρήνη και υπονομεύουν την αξία και τα θεμέλια του ίδιου του κράτους δικαίου, αλλά και αποτελούν σοβαρή δυσφήμιση για τη χώρα τη διεθνή κοινή γνώμη», τονίζει η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού και προσθέτει: «Η δημοκρατία δε μπορεί να ανέχεται και η κοινωνία δε μπορεί να συνηθίσει τη μισαλλοδοξία και το ρατσιστικό έγκλημα».

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι οι καταγγελίες για 281 ρατσιστικές επιθέσεις από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως την 30η Απριλίου 2013 αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου, καθώς το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, ιδίως από τις εκλογές του 2012 και μετά. Στις καταγγελίες αυτές περιλαμβάνονται 71περιστατικά όπου οι δράστες φέρονται να έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή και 47 περιστατικά με φερόμενη συμμετοχή μελών των σωμάτων ασφαλείας, ασκώντας καταχρηστικά τα καθήκοντά τους.

Πηγή: newsbeast.gr