Βαθμολογία

Οκταήμερη κράτηση στο πρόεδρο της Cyta!

Οκταήμερη κράτηση των Στάθη Κιττή, Προέδρου του ΔΣ της ΑΤΗΚ, Γιάννη Σουρουλλά διευθυντικού στελέχους της CYTA και Γρηγόρη Σουρουλλά, υπαλλήλου του Κτηματολογίου, για την υπόθεση της αγοραπωλησίας τ/κ γης στη Δρομολαξιά, αποφάσισε σήμερα το επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Για την υπόθεση εξακολουθεί να αναζητείται από την Αστυνομία ένα ακόμα πρόσωπο, ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ – ΣΕΚ Ορέστης Βασιλείου για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες ότι διέφυγε στο εξωτερικό χθες γύρω στις 05.45 τα ξημερώματα.

Και οι τέσσερις φέρονται ως ύποπτοι για 16 συνολικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνομωσία προς καταδολίευση, απάτη, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, δωροληψία για επίδειξη από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδικήματα διαφθοράς, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, αποδοχή αμοιβής με τρόπο που υποδηλώνει δεκασμό, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του Δημοσίου και άλλα, αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου του 2009 μέχρι τις 24/9/2013 σε Λευκωσία και Λάρνακα.

Ο ανακριτής της υπόθεσης υπαστυνόμος Ελευθέριος Κυριάκου του Τμήματος Γ’ του Αρχηγείου Αστυνομίας ανέφερε ότι υπάρχει εύλογη υποψία που βασίζεται σε μαρτυρία ότι οι ύποπτοι ενέχονται στα υπό διερεύνηση αδικήματα και γι’ αυτό συνελήφθηκαν δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων σύλληψης στις 24/0/2013.

Ο κ. Κυριάκου έκανε αναφορά στην ερευνητική επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για να διερευνήσει την αγοραπωλησία τουρκοκυπριακής περιουσίας στη Δρομολαξιά, μεταξύ του Τ/κ Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά και της εταιρείας Wadnic Trading Ltd, του Νίκου Λίλλη, το φιλικό διακανονισμό για απόκτηση από το κράτος επτά οικοπέδων που βρίσκονται στο ίδιο τεμάχιο και την επένδυση που έγινε στη συνέχεια από το Ταμείο Συντάξεων και Χορηγιών της CYTA για αγορά και αξιοποίησή του. Αναφέρθηκε ακόμα στην κατάθεση που έδωσε στην Επιτροπή αυτή το ζεύγος Χαράλαμπου και Παναγιώτας Λιοτατή από το Φρέναρος.

Στη κατάθεσή του ο κ. Λιοτατής, είπε ο ανακριτής της υπόθεσης στο δικαστήριο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη συμφωνία αγοραπωλησίας μεταξύ της εταιρείας του Νίκου Λίλλη και του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ «θα βοηθούσαν και υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΤΗΚ αναφέροντας τον 1ο ύποπτο (Στάθη Κιττή). Ακόμα όπως ανέφερε ο Λιοτατής έλαβε μέρος σε πάρτι στα σπίτια του Λίλλη και στενού του συνεργάτη στα οποία ήταν παρόντες κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ και σε γεύματα σε εστιατόρια με τον 1ο ύποπτο. Ακόμα του έλεγε ότι βαρόμετρο για να γίνει η πώληση του χωραφιού και το έργο σε αυτό ήταν το σωματείο ΑΛΚΗ διότι η ΑΛΚΗ συνδέεται με συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα και από το όλο έργο θα βοηθηθούν τόσο η ΑΛΚΗ όσο και το πολιτικό κόμμα αλλά και πρώην παράγοντες της ΑΛΚΗΣ που είχαν υποθηκευμένα τα σπίτια τους διότι έκαναν δάνεια για να βοηθήσουν οικονομικά το σωματείο της ΑΛΚΗΣ. Μεταξύ των προσώπων αυτών ήταν και τέως Δήμαρχος Λάρνακας, τέως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και τέως πρόεδρος της ΑΛΚΗΣ».

Επίσης, αναφέρθηκε στο δικαστήριο, στην κατάθεσή του ο Λιοτατής ανέφερε «ότι μετά την είσπραξη των 9, 2 εκατομμυρίων ευρώ  στις 4/11/2011 από τον Λίλλη, αφού πίεζε τον Λίλλη να του δώσει πίσω τα χρήματα που του είχε δανείσει δηλαδή το ποσό των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, αυτός του έλεγε ότι δεν μπορούσε γιατί από το ποσό αυτό έδωσε σε μίζες 1 εκατομμύριο ευρώ στον 1ο ύποπτο (Στάθη Κιττή), 1 εκατομμύριο σε συγκεκριμένο βουλευτή του ΑΚΕΛ και ένα μεγάλο ποσό δόθηκε στο ΑΚΕΛ. Επίσης του ανέφερε ότι άρχισε να ξοφλά και τα σπίτια διαφόρων πρώην παραγόντων της ΑΛΚΗΣ και στελεχών συγκεκριμένου κόμματος που ήταν υποθηκευμένα και είχαν σχέση με την ΑΛΚΗ».

Ο ανακριτής της υπόθεσης είπε ακόμα ότι «μετά την είσπραξη της προκαταβολής από την εταιρεία Wadnic Trading Ltd εκδόθηκαν δύο επιταγές για συνολικό ποσό ύψους 234 χιλιάδων ευρώ, οι οποίες κατέληξαν σε λογαριασμό της Επαρχιακής Επιτροπής συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος», έχει εκδοθεί διάταγμα αποκάλυψης για να διαφανεί πού κατέληξε το ποσό αυτό και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Προέκυψε επίσης, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του ανακριτή της υπόθεσης ότι «στις 25/11/2011 η εταιρεία Wadnic Trading Ltd εξέδωσε επιταγή ύψους 100 χιλιάδων ευρώ με δικαιούχο τον Νίκο Λίλλη, διευθυντή της εν λόγω εταιρείας, η οποία από εξετάσεις προέκυψε ότι κατατέθηκε από τον ίδιο τον 1ο ύποπτο σε τραπεζικό λογαριασμό με την επωνυμία Stathis Kittis & Co (Clients A/C) που διατηρεί στη Λαϊκή Τράπεζα».

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ακόμα πως «μετά την πρώτη προκαταβολή που δόθηκε από το Ταμείο Συντάξεως των Υπαλλήλων της CYTA ύψους 9,2 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα στις 23/12/2011 συναντήθηκε με τον 1ο ύποπτο (Στάθη Κιττή) σε καφετέρια της Λευκωσίας όπου του έδωσε μέσα σε τσάντα το χρηματικό ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά. Ακόμα μετά την υπογραφή της συμπληρωματικής συμφωνίας που έγινε τον Απρίλιο του 2012 και την είσπραξη του ποσού των 4 εκατομμυρίων 450 χιλιάδων ευρώ, συναντήθηκε επίσης με τον 1ο ύποπτο (Στάθη Κιττή) σε καφετέρια της Λάρνακας, όπου του έδωσε το χρηματικό ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά».

Ο υπαστυνόμος Κυριάκου ανέφερε επίσης ότι στη κατάθεσή του ο Νίκος Λίλλης είπε πως «πριν την υπογραφή της συμφωνίας με το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, ζήτησε να τον δει συγκεκριμένο διευθυντικό στέλεχος της CYTA εταιρείας (καταζητούμενος Ορέστης Βασιλείου), τον οποίο επισκέφθηκε στο σπίτι του και του είπε ότι θα έπρεπε να του δώσει το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ διαφορετικά θα δημιουργούνταν προβλήματα με τη συντεχνία υπαλλήλων της CYTA την οποία εκπροσωπούσε. Μετά τη συμφωνία και την είσπραξη της προκαταβολής εξέδωσε επιταγή για το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ με δικαιούχο την εταιρεία Polleson Holdings Ltd, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο εξέδωσε δεύτερη επιταγή στην ίδια εταιρεία συμπληρώνοντας το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ. Επίσης, ο καταζητούμενος φέρεται να του ζήτησε επιπλέον το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά κάτι που έγινε. Ακόμα το ποσό των 150 και των 200 χιλιάδων ευρώ τα έδωσε ο ίδιος (Νίκος Λίλλης) στον καταζητούμενο ενώ την επιταγή των 100 χιλιάδων ευρώ την έδωσε στενός συνεργάτης του στον Γρηγόρη Σουρουλλά, 3ο ύποπτο. Διευθύντρια της εταιρείας Polleson είναι η πεθερά του 2ου υπόπτου Γιάννη Σουρουλλά και γραμματέας της εταιρείας η μητέρα του καταζητούμενου Ορέστη Βασιλείου».

Από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι «οι επιταγές της Wadnic Trading Ltd με δικαιούχο την εταιρεία Polleson Holdings Ltd κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας και διατέθηκαν για εξόφληση υποχρεώσεων των τριών ιδιοκτητών της εταιρείας, δηλαδή των υπόπτων 2 και 3 και του καταζητούμενου προσώπου».

Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο Κυριάκου, «ανακρινόμενοι οι τρεις ύποπτοι μετά τη σύλληψη τους στα γραφεία του ΤΑΕ Αρχηγείου, ο Γρηγόρης και Γιάννης Σουρουλλά αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση τους υποβλήθηκε, ενώ ο Στάθης Κιττής αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις ουσίας που του υποβλήθηκαν».

Είπε ακόμα ότι μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί περίπου 150 καταθέσεις, έχουν γίνει αρκετές έρευνες, αναμένεται η λήψη άλλων 57 περίπου καταθέσεων από το οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό περιβάλλον των τριών υπόπτων, ενώ μεταξύ άλλων αναμένεται να παραληφθούν από διάφορες τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα τα αποτελέσματα από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, να γίνουν άλλες έξι έρευνες προς αναζήτηση τεκμηρίων όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έγγραφα και ο εντοπισμός των χρημάτων που παραλήφθηκαν σε μετρητά.

Οι δικηγόροι των τριών υπόπτων έφεραν ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας για προσωποκράτηση τους και ακολούθησε διαδικασία αντεξέτασης του ανακριτή της υπόθεσης. Στις αγορεύσεις τους και οι τρεις συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν ότι δεν ενδιαφέρει τους πελάτες τους αν είναι αναγκαία η λήψη καταθέσεων από πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους, το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Ανέφεραν επίσης ότι δεν προκύπτει μαρτυρία για σύνδεση των πελατών τους με τους άλλους υπόπτους, αναφέρθηκαν στον «αξιότιμο» όπως τον χαρακτήρισαν Νίκο Λίλλη, επιχειρηματία και πρώην Πρόεδρο της ΑΛΚΗΣ, κατηγορούμενο για την υπόθεση, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα κράτησης των πελατών τους και σημείωσαν πως ακόμα και σε περίπτωση που το Δικαστήριο έκρινε ότι χρειαζόταν η προσωποκράτηση τους, αυτή να μην ανέρχεται στις οκτώ ημέρες.

Στη δική του αγόρευση ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Μάριος Κουτσόφτας είπε πως έχουν διαπραχθεί συγκεκριμένα αδικήματα, υπάρχει εύλογη υπόνοια για ανάμειξη των υπόπτων στην υπόθεση και χαρακτήρισε «λογικό» το χρόνο των 8 ημερών για προσωποκράτηση τους από την Αστυνομία δεδομένου όπως είπε ότι υπάρχει και ένα άτομο που καταζητείται.

Η δικαστής Αλεξία Λυκούργου ανακοίνωσε πως υπάρχουν εύλογες υπόνοιες για διάπραξη των αδικημάτων από τους υπόπτους, ότι υπάρχουν εύλογες υπόνοιες πως αυτοί ενέχονται στη διάπραξη των αδικημάτων, ότι η Αστυνομία ασχολείται επισταμένως με τη διερεύνηση της υπόθεσης, βρίσκεται σε ικανοποιητική πορεία και πως τυχόν απόλυση των τριών υπόπτων ενδεχομένως να επηρεάσει το ανακριτικό έργο.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι δικαιολογημένος ο χρόνος που ζητά η Αστυνομία για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης των τριών υπόπτων και τελικά εξέδωσε το διάταγμα για οκτώ ημέρες.