Βαθμολογία

Οικονομική ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς

Την ανάγκη να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι παραγωγοί ελιάς του Δήμου Βόλου που υπέστησαν σημαντική απώλεια της παραγωγής κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ.Δημήτρης Δερβένης με έγγραφό του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Υπογραμμίζοντας ότι η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί βασική πηγή του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή, είτε και αποκλειστικό γεωργικό εισόδημα, καθώς για πολλούς παραγωγούς είναι μονοκαλλιέργεια και το εισόδημά τους εξαρτάται αποκλειστικά από αυτή, ο κ.Δερβένης τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η εκμηδένιση της παραγωγής της ελιάς θα αποτελέσει μεγάλο οικονομικό πλήγμα για τους αγρότες της περιοχής, δεδομένου ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες με αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο, κατόπιν οχλήσεων των παραγωγών ελιάς της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου, έγιναν συστηματικές αυτοψίες των υπηρεσιών του Δήμου Βόλου από τις οποίες προέκυψε ότι η μείωση της φετινής παραγωγής ελιάς στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου, κυμαίνεται από 80-90% μιας κανονικής παραγωγής ή της μέσης παραγωγής για την τελευταία 4ετία.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται, καθώς σημειώθηκε περαιτέρω υποβάθμιση και μείωση της παραγωγής εξαιτίας της προσβολής από δάκο, στις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί από τα προγράμματα δακοκτονίας, αφού παρουσίαζαν ποσοστό ανθοφορίας ή και καρποφορίας κατά πολύ χαμηλότερο του 20% που είναι το «κατώφλι» για την εκτέλεση των προγραμμάτων δακοκτονίας.

Από την ανάλυση εξάλλου των μετεωρολογικών στοιχείων, διαπιστώνονται δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τη χειμερινή και ανοιξιάτικη περίοδο (παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας), οι οποίες παράλληλα με τις άκαιρες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν δημιούργησαν προϋποθέσεις για επιτυχή γονιμοποίηση και καρπόδεση στα ελαιόδεντρα.

Οι ανταποκριτές ΟΓΑ του Δήμου Βόλου από το τέλος της Άνοιξης μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με την επόπτρια του ΕΛΓΑ Νομού Μαγνησίας, η οποία και διαπίστωσε το πρόβλημα σε όλη την περιφέρεια του Δήμου. Η ιδιαίτερα μειωμένη καρποφορία των ελαιόδεντρων, εμφανίζεται και σε όλες τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ο Δήμος Βόλου είναι σε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση.

Το έγγραφο κοινοποιείται επίσης στον Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Βορείων Σποράδων κ.Γ.Καλτσογιάννη και στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας.