Βαθμολογία

Ρωσία: Όχι στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών

Ξεχάστε τα προφυλακτικά, τα αντισυλληπτικά και τα χλαμύδια και αντ' αυτού στραφείτε στον Αντον Τσέχωφ, τον Λέοντα Τολστόι και το Νικολάι Γκόγκολ. Αυτό το μήνυμα προσπαθεί να περάσει ο Ρώσος Συνήγορος του Παιδιού Παβέλ Αστακοβ, ο οποίος λέει σθεναρά όχι στην εισαγωγή του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι νεαροί Ρώσοι μπορούν να μάθουν όσα χρειάζεται να ξέρουν σχετικά με την αγάπη και το σεξ μέσα από την ρωσική λογοτεχνία.

«Εγώ διαφωνώ με κάθε είδους σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών», δήλωσε κατηγορηματικά ο Άστακοβ σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη. «Είναι απαράδεκτο να διαφθείρουμε τα παιδιά με τέτοια πράγματα», είπε ο πανίσχυρος αξιωματούχος, ο οποίος μάλιστα λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίον έχει προσωπική σχέση.

Παρά το γεγονός ότι στη Ρωσία ο HIV εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς, η χώρα αρνείται να εισάγει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, κυρίως λόγω της επιρροής της ορθόδοξης εκκλησίας και του συντηρητικού τρόπου σκέψης που διακρίνει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

Ο Αστακοβ θέλει να απαγορευτεί και νομικά κάθε ίχνος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και αντ' αυτού προτείνει ανάγνωση κλασικών λογοτεχνικών έργων. «Η καλύτερη παιδεία σχετικά με το σεξ βρίσκεται στις σελίδες της ρωσικής λογοτεχνίας, αλλά και στη λογοτεχνία γενικότερα. Όλα όσα αφορούν την αγάπη και τις σχέσεις των δύο φύλων βρίσκονται εκεί. Τα σχολεία θα πρέπει να σέβονται τις οικογενειακές αξίες και να παρέχουν στα παιδιά την κατάλληλη παιδεία ώστε να παραμένουν αγνά στην ψυχή», είπε.

Λογοτεχνικοί ήρωες γεμάτοι ερωτικά πάθη

Αυτό που αξίζει να σημειώσει κανείς είναι ότι πολλοί ήρωες της κλασικής ρωσικής λογοτεχνίας κάθε άλλο παρά «αγνοί» και «άσπιλοι» είναι. Αντιθέτως, τα ερωτικά πάθη περισσεύουν. Η ηρωίδα Άννα Καρένινα του Τολστόι αισθάνεται παγιδευμένη στο γάμο της και έτσι συνάπτει κρυφή σχέση, με αποτέλεσμα ο γάμος της να καταρρεύσει. Στο τέλος αυτοκτονεί πέφτοντας στις ράγες του τρένου. Στην «Άβυσσο» του Λεονίντ Αντρέγιεφ, ο ήρωας πέφτει αναίσθητος μετά από άγριο ξυλοδαρμό. Όταν συνέρχεται, επιχειρεί να βιάσει τη φίλη του, την οποία βρίσκει γυμνή στο δάσος, όπου την είχε ήδη βιάσει μια συμμορία αστέγων. Τέλος, στο έργο «Ευγένιος Ονέγκιν» του Αλεξάντερ Πούσκιν, ο κεντρικός ήρωας Ονέγκιν φλερτάρει με τη σύζυγο του φίλου του, τον οποίο τελικά σκοτώνει σε μονομαχία.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που οι κρατικοί λειτουργοί της Ρωσίας δείχνουν ενδιαφέρον για την «παιδική αθωότητα». Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά δεν εκτίθενται σε «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα», δηλαδή σε οτιδήποτε υποστηρίζει ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι το φυσιολογικό.

Ομάδες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι άκρως απαραίτητη και ασκούν πίεση στην κυβέρνηση για την εισαγωγή της στα σχολεία. «'Ερευνες δείχνουν ότι το 90% των Ρώσων έχουν σεξουαλικές εμπειρίες πριν την ηλικία των 17. Η κυβέρνηση τους στερεί το δικαίωμα να ενημερωθούν σχετικά με τις επιλογές τους», είπε η Τάνια Ευλαμπίεβα της ομάδας Focus Media. «Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν αφορά αποκλειστικά το σεξ ως πράξη. Όταν αρνούμαστε στους νέους την πρόσβαση σε έγκυρη πληροφόρηση, αυξάνεται η πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και της διάδοσης του HIV», συμπλήρωσε. Στην Ρωσία υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορείς του HIV και 50% των νέων κρουσμάτων οφείλονται στη σεξουαλική επαφή.