Βαθμολογία

Παράταση για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας

Παράταση για το «δεύτερο κύμα» της διαθεσιμότητας ζήτησε επισήμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τους εκπροσώπους των δανειστών. Η συνάντηση ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη, στις 10 το πρωί και διήρκεσε μία ώρα και 20 λεπτά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε χρονική παράταση δύο μηνών για ένταξη στο καθεστώς κινητικότητας 12.500 επιπλέον δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή, ζήτησε αντί για το τέλος Δεκεμβρίου η προθεσμία να μετατοπιστεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Η άποψη των επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να εκφραστεί στη νέα συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στις 15:00.

Όπως έλεγαν από το ηγετικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι τρεις εκπρόσωποι της τρόικας (Μαζούχ, Μορς και Τόμσεν) εκφράστηκαν με θετικό τρόπο για τις μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης στο ζήτημα των αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο αναγνωρίζοντας «σημαντική πρόοδο στο πρόγραμμα της κινητικότητας».

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπαν ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό, κάτι που όπως επισημαίνουν συνάγεται και από το γεγονός ότι η συνάντηση αντί για τις δύο ώρες που ήταν προγραμματισμένη διήρκεσε τελικά μία ώρα και 20 λεπτά.

Παράλληλα εκτιμούν ότι είναι πλέον περισσότερο πρόσφορο το έδαφος, για να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση και από τους ποσοτικούς δείκτες να περάσει σε ποιοτικούς υπό την έννοια της αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης.

Πάντως για το θέμα των απολύσεων, όπως έλεγαν από το υπουργείο Διοικητική Μεταρρύθμισης, δεν έγινε ακόμα αναλυτική συζήτηση κατά τη συνάντηση.

Την περασμένη Παρασκευή, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, οριστικοποιήθηκαν και οι 1.349 διαθεσιμότητες από τους διοικητικούς υπαλλήλους στα ΑΕΙ, που υπήρχε ως εκκρεμότητα.

Στο υπουργείο επικρατεί αισιοδοξία, δεδομένης της ικανοποίησης που εξέφρασαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, την περασμένη εβδομάδα, από την προώθηση του μέτρου της κινητικότητας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.

Άλλες πληροφορίες φέρουν την ηγεσία του υπουργείου να βάζει στο τραπέζι του διαλόγου με τους εκπροσώπους των δανειστών τις νέες προσλήψεις προσωπικού, με αυξημένα προσόντα, στο πλαίσιο της συμφωνίας «μία πρόσληψη για κάθε απόλυση» από τους 15.000 υπαλλήλους, που πρέπει να απολυθούν μέχρι το 2014.

Επίσης, σε εκκρεμότητα βρίσκεται το αίτημα της ελληνικής πλευράς να προσμετρηθούν στον αριθμό των απολύσεων και οι υπάλληλοι που υπηρετούν, με προσωρινές διαταγές, σε φορείς του δημοσίου και οι υποθέσεις των οποίων αναμένεται να εκδικαστούν τους προσεχείς μήνες, μετά και τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των ανωτέρω υπαλλήλων εκτιμάται σε περίπου 6.000, ενώ η τρόικα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση για 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους και ακόμη 11.000 μέχρι το 2014.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ