Βαθμολογία

Σπάνε θυλάκους της Χρυσής Αυγής

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. η απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια να αναθέσει στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων έρευνα για τις σχέσεις αστυνομικών - Χρυσής Αυγής.

Κι αυτό διότι, όπως ανακοινώθηκε χθες, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της έρευνας, η ηγεσία του Σώματος απομάκρυνε συνολικά οκτώ αξιωματικούς, οι οποίοι ήταν διοικητές «ευαίσθητων» υπηρεσιών, όπως η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) και η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος! Επισήμως, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν ούτως ώστε να μην αμφισβητηθεί μελλοντικά η αντικειμενικότητα της έρευνας των «Αδιάφθορων». Πηγή της Κατεχάκη, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι για ορισμένους από τους συγκεκριμένους αξιωματικούς και τις υπηρεσίες των οποίων προΐσταντο είχαν προκύψει ενδείξεις για ευθύνες ή παραλείψεις τους σε υποθέσεις της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, σε άλλες υπηρεσίες μετακινήθηκαν: ο προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου Γιώργος Νίτσας, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΚΑΜ Γιώργος Ψωμάς και Γιάννης Μπουραντάς, ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Δημήτρης Σμυρλής, ο επικεφαλής του Τμήματος Οπλων της Κρατικής Ασφάλειας Αντώνης Δουκάκης και ο διοικητής της ομάδας ΔΕΛΤΑ Ζάχος Καββαδίας. Επιπλέον, αντικαταστάθηκαν ο διοικητής του Α.Τ. Νίκαιας και ο επικεφαλής της διμοιρίας της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) στο Κερατσίνι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα μέλη του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια είχαν προνομιακή σχέση με αξιωματικούς του αστυνομικού τοπικού τμήματος. Επίσης, ο επικεφαλής της ΥΑΤ στο Κερατσίνι ελέγχεται για την αδράνεια των μελών της διμοιρίας του, όταν κατά τη διάρκεια επεισοδίων (την 18η Σεπτεμβρίου) άτομα που βρίσκονταν δίπλα στους αστυνομικούς πετούσαν πέτρες χωρίς να συλληφθούν.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, κάποια από τα άτομα που έχουν καταγραφεί στο σχετικό βίντεο (αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο) ανήκουν στην Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής, στη Νίκαια!

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών προκαλούν σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. Οι μετακινούμενοι αστυνομικοί δηλώνουν έκπληκτοι για τις εξελίξεις, ενώ ακόμα και ανώτατοι αξιωματικοί του Σώματος αποδίδουν τις αλλαγές σε «τακτικισμούς» της ηγεσίας του Σώματος. Πάντως, αστυνομική πηγή εξήγησε χθες στην «Κ» ότι εντολή του κ. Δένδια είναι οι Εσωτερικές Υποθέσεις να επανεξετάσουν μία προς μία όλες τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχει εμπλοκή αστυνομικών, όπως για παράδειγμα οι πρόσφατες συλλήψεις διοικητών τμημάτων της Δυτικής Αττικής για εκβιασμούς σε βάρος αλλοδαπών κ.ά. Ερευνα, εν τω μεταξύ, και για ενδεχόμενες διασυνδέσεις της Χ.Α. με εν ενεργεία στρατιωτικούς θα διεξαγάγει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλου.

Πηγή: Η Καθημερινή