Βαθμολογία

Τρομολαγνεία με φήμες για σεισμό

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου η «είδηση» ότι δήθεν επίκειται ισχυρότατος σεισμός (έως 6 Ρίχτερ) στη χώρα μας μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Η αστήρικτη φημολογία, που διαδόθηκε αστραπιαία και άρχισε να κυκλοφορεί και από στόμα σε στόμα, φαίνεται πως προήλθε από τη «λάθος μετάφραση» κάποιου... ανεγκέφαλου στις στατιστικές αναλύσεις της ιστοσελίδας world-earthquakes.com που με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων δίνει τις πιθανότητες για σεισμικά γεγονότα στην υφήλιο.

«Σύμφωνα με το World Earthquakes, το οποίο προβλέπει σεισμικές δονήσεις σε όλη τη Γη μέσω ειδικών αλγορίθμων, αναμένεται νέος σεισμός εντός 48 ωρών στην Ελλάδα με ένταση 5-6 Ρίχτερ» έλεγε η «έκτακτη ανάρτηση» που αναπαράχθηκε στο ίντερνετ. Ο «δόκιμος σεισμολόγος» όμως φαίνεται ότι δεν πρόσεξε πως η πιθανότητα που έδινε η εν λόγω ιστοσελίδα για μέσου μεγέθους σεισμό μόλις που ξεπερνούσε το 1,5%! Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί «πρόβλεψη», πόσο μάλλον να αποτελέσει «είδηση Alert» περί επικείμενου σεισμού!

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται από τις 7 Αυγούστου στην Αμφίκλεια αλλά και τα 4,3 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής (από τον Κορινθιακό), που ξύπνησαν μνήμες από τον φονικό σεισμό των Αλκυονίδων το 1981, φαίνεται πως δημιούργησαν γόνιμο έδαφος για τη διάδοση φημών περί επικείμενου ισχυρού σεισμού. Αυτές ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν στηρίζονται σε επιστημονικές εκτιμήσεις. «Κατ' αρχάς δεν μπορούμε να κάνουμε πρόγνωση σεισμών και, ειδικότερα, να κάνουμε πρόγνωση βραχείας διάρκειας» ανέφερε κατηγορηματικά στην «Espresso» ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν λάβει προς αξιολόγηση καμία ανάλογη πληροφορία.

Τσελέντης: Δεν έχουμε πειστεί

Μέσα σ' αυτό το κλίμα τρομολαγνείας που καλλιεργείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από άσχετους με το «αντικείμενο» δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες πάντως οι δηλώσεις του -καθ' όλα σχετικού- καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρων Ακη Τσελέντη για την ήδη «πληγωμένη» από τα Ρίχτερ Φθιώτιδα.

Οπως σημείωσε «κόντρα» στις καθησυχαστικές εκτιμήσεις των σεισμολόγων ο υπό αποχώρηση (κατά δικές του δηλώσεις) καθηγητής: «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι το φαινόμενο έχει κλείσει και ότι η ακολουθία είναι φυσιολογική». Μάλιστα ο κ. Τσελέντης επανέφερε στο «τραπέζι» τις προγνώσεις της ομάδα ΒΑΝ: «Η ομάδα ΒΑΝ αναρτά εκτιμήσεις για γεγονότα λίγο πιο κάτω από το 6 και πάνω από το 6. Εμείς δεν έχουμε ακόμα πειστεί ότι αυτή η ακολουθία έχει βγάλει την ενέργεια  η οποία φάνηκε στα σήματα. Μπορεί να έχουμε κι άλλο γεγονός τις επόμενες εβδομάδες».

Πηγή: Espressonews.gr