Βαθμολογία

Κοκαΐνη αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ σε αεροσκάφος

Οι αρχές της Βενεζουέλας συνέλαβαν τρεις αξιωματούχους της Εθνικής Φρουράς που φέρεται να εμπλέκονται στη διακίνηση 1,3 τόνων κοκαΐνης που κατασχέθηκαν από αεροσκάφος της εταιρείας Air France στο Παρίσι. Οι γαλλική αστυνομία εντόπισε την τεράστια ποσότητα των ναρκωτικών κρυμμένη μέσα σε βαλίτσες, οι οποίες είχαν καταχωρηθεί με πλαστά ονόματα που δεν αντιστοιχούσαν σε επιβάτες της πτήσης, με δρομολόγιο Καράκας-Παρίσι.

Οι δύο λοχίες και ο ένας υπολοχαγός αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες, δήλωσε η Εισαγγελία του Καράκας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιες είναι αυτές. Πρόσθεσε ωστόσο πως οι γαλλικές αρχές έχουν υπό κράτηση 6 άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση, 3 Ιταλούς και 3 Βρετανούς.

Οι γαλλικές αρχές εντόπισαν μία τεράστια ποσότητα κοκαΐνης αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία ήταν κρυμμένη σε βαλίτσες που είχαν τοποθετηθεί σε αεροσκάφος της εταιρείας Air France το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από το Καράκας της Βενεζουέλας προς το Παρίσι.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο γαλλικές αστυνομικές πηγές, οι βαλίτσες είχαν καταχωρηθεί με πλαστά ονόματα που δεν αντιστοιχούσαν σε επιβάτες της πτήσης. Η γαλλική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα προκειμένου να ανακαλυφθεί πώς τα ναρκωτικά κατέληξαν στο αεροσκάφος της.

«Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών, έχουμε λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της διαδικασίας ελέγχου των αποσκευών πριν από την αναχώρηση από ορισμένους ευαίσθητους προορισμούς», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ωστόσο οι αρχές δημοσιοποίησαν λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση μόλις το Σαββατοκύριακο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε ότι η αξία του  1,3 τόνου κοκαΐνης φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αστυνομικές πηγές υπολογίζουν ότι η αξία της «στο δρόμο» ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάσχεση κοκαΐνης που έγινε ποτέ από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας», δήλωσε το Σάββατο σε δημοσιογράφους ο Βαλς.

Τουλάχιστον έξι πρόσωπα διαφόρων ευρωπαϊκών εθνικοτήτων έχουν συλληφθεί από τις αρχές σε σχέση με την υπόθεση, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες. Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, η υπόθεση ερευνάται επίσης από την εισαγγελία του Καράκας.

Η κατάσχεση της τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης και η σύλληψη των υπόπτων ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, ανακοίνωσε ο Βαλς.