Βαθμολογία

«Ξεχασμένος» στα μητρώα του ΟΠΑΔ 9 χρόνια!

Δε φτάνει που τον είχαν «ξεχασμένο» στον ΟΠΑΔ, τώρα του ζητάνε να πληρώσει και πρόστιμο από πάνω για να ξεγραφτεί από τον κατάλογο των ασφαλισμένων.

Το πάθημα νεαρού Βολιώτη δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το χάος που επικρατεί λόγω μη διασταύρωσης στοιχείων ή λόγω της μη διαγραφής ασφαλισμένων σε πολλά ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να βγαίνει το Υπουργείο Εργασίας μετά και να μιλά για «ασφαλισμένους μαϊμού...».

Και όμως ο 37χρονος Βολιώτης δεν ήταν καθόλου μαϊμού... Είχε πράγματι εργαστεί με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο τομέα και για το χρόνο υπηρεσίας του ήταν ασφαλισμένος όπως προβλέπεται στο Δημόσιο. Ο ίδιος από τη θέση που κατείχε αποχώρησε από το 2004. Έκτοτε ασχολήθηκε με διάφορες επαγγελματικές εργασίες ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός και φυσικά κάθε φορά είχε την ανάλογη με την επαγγελματική του δραστηριότητα ασφάλιση.

Μέχρι που η ανεργία όπως σε τόσες άλλες περιπτώσεις «του χτύπησε την πόρτα» και μετά από αρκετές περιπέτειες και αγωνίες, αποφάσισε, καθώς είναι ανασφάλιστος, να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνεται ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα δωρεάν πρόσβασης στους χώρους Υγείας με το ειδικό εισιτήριο που προβλέπει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για νέους ανασφάλιστους σε όλη την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα όμως ξεκινά ο Γολγοθάς του καθώς αρχικά ανακάλυψε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα δεν αναγνώριζε τον ΑΜΚΑ που είχε. Και αφού έγινε μπαλάκι από υπηρεσία σε υπηρεσία και από γκισέ σε γκισέ για να βγάλει άκρη, ανακάλυψε μόλις προχθές, ότι το Δημόσιο δεν τον είχε εξαιρέσει όπως όφειλε από τους καταλόγους και τα μητρώα ασφαλισμένων του.

Αποφάσισε λοιπόν, έχοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να το κάνει ο ίδιος απευθυνόμενος στον τοπικό ΟΠΑΔ. Εκεί όμως τον περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ οι αρμόδιοι τον ενημέρωσαν ότι για να διαγραφεί από το μητρώο των ασφαλισμένων του Δημοσίου θα πρέπει να επιβαρυνθεί και με πρόστιμο 50 ευρώ, γιατί δεν έχει το βιβλιάριο υγείας του Δημοσίου.

Ο ίδιος φυσικά εξήγησε ότι 9 χρόνια μετά θα ήταν λίγο απίθανο να έχει κρατήσει ένα βιβλιάριο που δεν χρειάζονταν και που ο ίδιος δεν έκανε ποτέ χρήση όλα αυτά τα χρόνια... όμως υπηρεσιακά του έγινε σαφές ότι χωρίς 50ευρο... διαγραφή δεν γίνεται. Και όλα αυτά ενώ οι προθεσμίες τρέχουν και ενώ πληροί όλες τις προϋποθέσεις, κινδυνεύει τώρα να βρεθεί και πάλι χωρίς ασφάλιση.... «πληρώνοντας τα σπασμένα» ενός Δημοσίου που κινείται στους δικούς του ρυθμούς, κάνοντας όμως πολλές φορές τη ζωή του πολίτη δύσκολη...

Πηγή: Εφ.Ταχυδρόμος