Βαθμολογία

Ο Αλ Πατσίνο ...Ωνάσης στον Σκορπιό

Το «πράσινο φως» για να γυριστεί ταινία με θέμα τον Αριστοτέλη Ωνάση πάνω στον Σκορπιό σκέφτεται να δώσει ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον διάσημο σκηνοθέτη Φερνάντο Μεϊρέγιες.

Η απάντηση στην πρώτη κρούση ήταν αρνητική, αλλά τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος ιδιοκτήτης του «παραδείσου του Ωνάση» το μελετά ξανά, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο. Αν και οι λεπτομέρειες για την κινηματογραφική βιογραφία κρατιούνται ακόμη ως επτασφράγιστο μυστικό, οι καλλιτεχνικοί κύκλοι της Αργεντινής, από όπου θα ξεκινήσουν τα πρώτα γυρίσματα, βοούν ότι στα τέλη Οκτώβρη... θα σηκωθεί η κλακέτα του σκηνοθέτη. Και αυτή πιθανόν να συμπεριλάβει και μέρος του Σκορπιού, αυξάνοντας τις πιθανότητες να δούμε στο Ιόνιο τον Αλ Πατσίνο, που είναι ο επικρατέστερος... Ωνάσης, να ανασταίνει τον Ελληνα-μύθο!

Η πολυαναμενόμενη ταινία, που έχει σκοντάψει πολλάκις σε οικονομικές συμπληγάδες, θα φέρει την υπογραφή του βραβευμένου Βραζιλιάνου σκηνοθέτη της «Πόλης του Θεού» και του «Επίμονου κηπουρού», ενώ τη σεναριακή διασκευή θα υπογράφει ο Μπράουλιο Μαντοβάνι. «Μπούσουλας» για τους χολιγουντιανούς δημιουργούς είναι το βιβλίο του Πίτερ Εβανς («Νέμεσις: Η αληθινή ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση, της Τζάκι Ο και του ερωτικού τριγώνου που έριξε τους Κένεντι»). Το βιβλίο δέχθηκε άπειρες κριτικές για το γεγονός ότι δεν βασίζεται σε αποδείξεις για τα όσα υποστηρίζουν τα κεφάλαιά του, παρά σε φήμες.

Η «Νέμεσις» ως ιδέα για ταινία εμφανίστηκε στον ορίζοντα το 2011, όταν ο υποψήφιος για Οσκαρ σκηνοθέτης, που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό με τη φρενήρη γκανγκστερική περιπέτεια «Η πόλη του Θεού» (2002), αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου. Την άνοιξη του 2012 και όταν το βιβλίο άρχισε να γίνεται σενάριο στο μυαλό του, ο Μεϊρέγιες έδειξε και τις προτιμήσεις του σε ηθοποιούς. Ο Μάικλ Φασμπέντερ για τον ρόλο του Μπομπ Κένεντι και ο Αλ Πατσίνο ή ο Χαβιέ Μπαρδέμ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αριστοτέλη Ωνάση.

Το φιλμ, που μάλλον θα προκαλέσει θύελλες, ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της Αργεντινής, τον ανταγωνισμό του με τον Σταύρο Νιάρχο, τις σχέσεις του με τις Μαρία Κάλλας και Τζακλίν Μπουβιέ-Κένεντι, αλλά κυρίως θα επικεντρώνεται στη θυελλώδη αντιπαράθεσή του με τον Ρόμπερτ Κένεντι.Ο Μεϊρέγιες θέλει να ξεκινήσει τα γυρίσματα μέσα στο 2013 ή το αργότερο την άνοιξη του 2014. Την παραγωγή έχει αναλάβει η «Pathe», το συνολικό κόστος θα αγγίξει τα 30 εκατομμύρια δολάρια και τα γυρίσματα έχει προγραμματιστεί να διαρκέσουν περί τις δέκα εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια ο Βραζιλιάνος δημιουργός, γυρίσματα στην Ελλάδα δεν επρόκειτο να γίνουν, αφού ο Σκορπιός δεν ήταν προσβάσιμος. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι σκηνές του Μπουένος Αϊρες να γυριστούν στο Βουκουρέστι, της Νέας Υόρκης στο Λονδίνο και της Ελλάδας στην Κροατία.

Μένει να δούμε πια τις τελικές αποφάσεις για τα οριστικά γυρίσματα και τα μέρη όπου θα ανάψει ο φακός της κινηματογραφικής κάμερας. Κι αν ο Σκορπιός θα είναι ανάμεσα σε αυτά.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ