Βαθμολογία

Αναζητούνται 3.000 φορολογούμενοι

Τρεις και πλέον χιλιάδες άτομα από τη Μαγνησία αναζητούν οι Εφορίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Αναζήτηση προκειμένου οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν όλα τα παραστατικά εκείνα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν όλα όσα δήλωσαν κατά την υποβολή της φετινής φορολογικής τους δήλωσης, προκειμένου οι αρμόδιοι υπάλληλοι στο Τμήμα Εισοδήματος που λειτουργούν στις ΔΟΥ να προχωρήσουν στον αναγκαίο έλεγχο και να δώσουν στη συνέχεια το πράσινο φως στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, για να προχωρήσει το τελευταίο στην εκκαθάριση του φόρο εισοδήματος που τους αντιστοιχεί, με χρεωστικό ή πιστωτικό υπόλοιπο, για τα εισοδήματα που απέκτησαν μέσα στο οικονομικό έτος 2012.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, μόλις την περασμένη Πέμπτη, ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τους φορολογούμενους της Μαγνησίας που μέσα από το σύστημα, Risk analysis, μπήκαν στο πανελλαδικό δειγματοληπτικό δείγμα των 280.000 φορολογικών δηλώσεων που θα ελεγχθούν, δεν ανταποκρίθηκε στην κλήση του Υπουργείου Οικονομικών να προσκομίσουν στις οικείες ΔΟΥ για την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής τους δήλωσης.

Αν δεν ανταποκριθούν, η δήλωσή τους θα παραμείνει σε εκκρεμότητα. Σε μία τέτοια περίπτωση όσοι έχουν χρεωστικό υπόλοιπο κινδυνεύουν να πληρώσουν σε μία και μόνη δόση, στα τέλη Οκτωβρίου, εφάπαξ όλο το ποσό του φόρου εισοδήματος που τους αναλογεί, ενώ όσοι έχουν επιστροφή φόρου, εις μάτην θα περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους την επιταγή για την εισπράξουν στη συνέχεια από την τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση όλοι όσοι δεν έχουν μέχρι σήμερα ανταποκριθεί στις κλήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, είτε από αμέλεια, είτε από άγνοια και ελλιπείς γνώσεις πρόσβασης στο σύστημα taxisnet του Υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να ανταποκριθούν μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου που λήγει -αν δε δοθεί παράταση- η σχετική προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Περισσότερο υποψιασμένοι ότι θα τους γίνει έλεγχος, όπως σημειώνουν σχετικά, εφοριακοί και φοροτεχνικοί του Βόλου, θα πρέπει να είναι εκείνοι στους οποίους έχει γίνει τον περασμένο χρόνο μεγάλη παρακράτηση φόρου από τους εργοδότες τους, έχουν καταχωρήσει στη φορολογική τους δήλωση μεγάλες ιατρικές δαπάνες ή μεγάλα ποσά που πλήρωσαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα προχθές Παρασκευή (σ.σ. είχε προηγηθεί η 48ωρη απεργία των εφοριακών που συμμετείχαν στην απεργία που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ) τόσο στην ενιαία ΔΟΥ Βόλου όσο και στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας υπήρχαν «ουρές» έξω από το Τμήμα Εισοδήματος από δεκάδες φορολογούμενους που περίμεναν να εξυπηρετηθούν για την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί δεν ανταποκρίνονται με τα παραστατικά που προσκομίζει ο φορολογούμενος, τότε ο τελευταίος υποχρεώνεται στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης η οποία και θα εκκαθαριστεί εν ευθέτω χρόνω.

Τα στοιχεία για τη Μαγνησία

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών στο δείγμα των 280.000 φορολογικών δηλώσεων που θα επανελεγχθούν οι 5.326 φορολογικές δηλώσεις αφορούν φορολογούμενους της Μαγνησίας. Πιο συγκεκριμένα ειδοποιήθηκαν μέσω e- mail να περάσουν για έλεγχο από την οικεία ΔΟΥ 3757 φορολογούμενοι που ανήκουν στην ενιαία (Α΄, Β΄) ΔΟΥ Βόλου και 1.569 που ανήκουν στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας.

Από αυτούς που ανήκουν στη ΔΟΥ Βόλου δεν ανταποκρίθηκαν 2.098 και στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας 1.088. Τα ποσοστά ανταπόκρισης δηλαδή ήταν πολύ μικρά. Μόλις 44% για τη ΔΟΥ Βόλου και μόλις 30,7 % για τη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας. Αυτοί που ανταποκρίθηκαν στην όχληση του Υπουργείου Οικονομικών ήταν 1.659 στη ΔΟΥ Βόλου και 481 στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας. Από αυτούς που ανταποκρίθηκαν και κατέθεσαν τα παραστατικά στοιχεία που τους ζητήθηκαν, έχει γίνει ήδη σε 784 άτομα της ΔΟΥ Βόλου και σε 219 της ΔΟΥ Νέας Ιωνίας η εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Οι δηλώσεις που είναι διορθωμένες και οι οποίες είναι προς εκκαθάριση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στις δύο ΔΟΥ είναι 699 και 225 αντίστοιχα. Εκκρεμούν, πάντα σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, προς διόρθωση 176 και 37 δηλώσεις αντίστοιχα.

Πηγή: Εφημ. Ταχυδρόμος