Βαθμολογία

Πάρτι παραβατικότητας στη Μαγνησία

«Πάρτι»... παραβατικότητας στις τουριστικές περιοχές του νομού Μαγνησίας, αποκάλυψαν θερινοί έλεγχοι κλιμακίων του ΣΔΟΕ. Η φοροδιαφυγή τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής, ανέρχεται στο 36%.

Στον κατάλογο των παραβατών του ΣΔΟΕ, συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις παραξενοδοχείας που αφορά σε ιδιοκτήτες βιλών στο Πήλιο που τις ενοικίαζαν παράνομα αλλά και η περίπτωση «λουκέτου» σε τσιπουράδικο στην παραλία της πόλης, μετά από ειδική εντολή ελέγχου του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ.

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έγιναν το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και έκλεισε και επίσημα η θερινή περίοδος. Μικτά κλιμάκια, των δύο, τριών και τεσσάρων ατόμων «όργωσαν» τις τουριστικές περιοχές του νομού, δίνοντας έμφαση κυρίως στα παράλια του Πηλίου αλλά και στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Τα κλιμάκια ελέγχου δήλωσαν «παρών» και στα παραδοσιακά πανηγύρια που γίνονται κάθε χρόνο στα χωριά.

Οι έλεγχοι εντάθηκαν κυρίως με την ισχύ του μέτρου της μείωσης του Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 23% στο 13%. Δεν περιορίστηκαν όμως στα κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Κάθε είδους τουριστική επιχείρηση, από εμπορικό κατάστημα έως ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, μπήκαν στο... μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ.

Τέσσερις στους δέκα παραβάτες

Συνολικά στη Θεσσαλία διενεργήθηκαν 587 έλεγχοι καθ' όλη τη διάρκεια της θερινής σαιζόν. Από τους ελέγχους προέκυψαν 240 παραβάτες, ωστόσο οι παραβάσεις ήταν πολλές περισσότερες και συγκεκριμένα 552. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε έναν από τους παραβάτες αντιστοιχεί διπλός αριθμός παραβάσεων.

Ειδικά στην περιοχή της Μαγνησίας, χερσαίας και νησιωτικής, διενεργήθηκαν 280 έλεγχοι σε κάθε είδους τουριστική επιχείρηση. Εντοπίστηκαν 101 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 170 παραβάσεις, που αφορούσαν είτε στη μη έκδοση αποδείξεων, είτε στη μη απόδοση ΦΠΑ, είτε στη μη καταχώρηση πελατών.

Λουκέτο σε τσιπουράδικο

Οι έλεγχοι εντάθηκαν κυρίως μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της τοπικής ένωσης ιδιοκτητών εστίασης και διασκέδασης Μαγνησίας προς τα μέλη της για την έκδοση του συνόλου των αποδείξεων και την πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής, αρχές Σεπτεμβρίου κλείδωσε το πρώτο... λουκέτο.

Μετά από ειδική εντολή του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, κλιμάκιο προχώρησε σε έλεγχο σε παραλιακό τσιπουράδικο του Βόλου. Διαπιστώθηκε ότι από τα τραπέζια των θαμώνων έλειπαν 11 αποδείξεις και το μαγαζί σφραγίστηκε για 48 ώρες. Άλλα τρία λουκέτα κλείδωσαν σε ισάριθμα καταστήματα της υπόλοιπης Θεσσαλίας, επίσης μετά από ειδικές εντολές ελέγχου.

Στη λίστα και οι παράνομες βίλες

Μεταξύ των παραβατών και οι ιδιοκτήτες των επτά παράνομων βιλών στο Πήλιο, που αποκαλύφθηκαν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ελέγχθηκαν 14 βίλες και στις μισές διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες τους τις ενοικίαζαν παράνομα. Δε δήλωναν ενοίκια, δεν τηρούσαν βιβλία ούτε εξέδιδαν τα νόμιμα παραστατικά, κερδίζοντας εκατοντάδες ευρώ «στην πλάτη» της νόμιμης ξενοδοχείας.

Πρόστιμα 160.000 ευρώ

Στους παραβάτες επιβλήθηκαν «τσουχτερά» πρόστιμα, που αγγίζουν σχεδόν τα 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Συνολικά σε επίπεδο Θεσσαλίας, το συνολικό ύψος των προστίμων κυμαίνεται στις 500.000 ευρώ για τις 552 παραβάσεις που βεβαιώθηκαν.

Για την περίπτωση της Μαγνησίας, οι παραβάτες καλούνται να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία με ποσό ύψους 160.000 ευρώ περίπου, όσο δηλαδή και το ύψος των προστίμων που αντιστοιχεί στο σύνολο των 170 παραβάσεων που βεβαιώθηκαν.

Πηγή: Εφημ. Ταχυδρόμος