Βαθμολογία

Κόβουν την κρατική χρηματοδότηση από τη Χ.A

Η διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής ήταν η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για την εξόντωση της ακροδεξιάς συμμορίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη καταθέτει νομοθετική πρόταση για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα των οποίων η ηγεσία ή πάνω από το ένα δέκατο των βουλευτών του παραπέμπονται για κακούργημα. 

Tην κίνησή του αυτή, δηλαδή την αποστολή αιτήματος στον κ. Μιχελάκη για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων των οποίων οι αρχηγοί ή βουλευτές κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις ή οι πράξεις των μελών τους προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ανακοινώνει ο υπουργός και μέσω συνέντευξής του στη Real News, στην οποία τονίζει επίσης την ανάγκη με την αναθεώρηση του Συντάγματος να εξεταστεί το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, ενώ χαρακτηρίζει «θλιβερό» ένα νεοναζιστικό μόρφωμα να βρίσκεται στη Βουλή με την ψήφο του ελληνικού λαού.

Στην επιστολή δεν αναφέρεται ονομαστικά στη Χρυσή Αυγή, ωστόσο είναι αντιληπτό ότι η πρωτοβουλία ελήφθη με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει τα τελευταία 24-ωρα η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει τη Χρυσή Αυγή.

Πρώτο βήμα ήταν η αποστολή του φακέλου με τα 32 αδικήματα βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει όλο τον ποινικό κώδικα αλλά και να το βελτιώσει με προσθήκες προκειμένου να εξοντώσει την νεοναζιστική οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ακολούθησε την Παρασκευή το δεύτερο βήμα του σχεδίου όταν με με απόφαση του Νίκου Δένδια ανακλήθηκαν όλοι οι αστυνομικοί που απασχολούντο στη προστασία των βουλευτών και της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Ολόκληρο το σχετικό Δελτίο Τύπου για τη νομοθετική πρόταση Δένδια έχει ως εξής:

«Πρόταση αναστολής κομματικής χρηματοδότησης απέστειλε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη σε κόμματα των οποίων οι αρχηγοί ή κρίσιμος αριθμός βουλευτών ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής του παραπέμπονται για αδικήματα των άρθρων 187 ή 187Α ή 187Γ ή για κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών

Απεστάλη από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, ύστερα από επικοινωνία και συνεννόηση των δύο Υπουργών, νομοθετική πρόταση τροποποίησης του άρθρου 7 του Νόμου 3023/2002, σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων.

Σύμφωνα με την πρόταση αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ενός κόμματος σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου του αρχηγού του ή κρίσιμου αριθμού (περισσοτέρων του ενός δεκάτου του συνολικού αριθμού) βουλευτών ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής του, για τα αδικήματα των άρθρων 187 ή 187Α ή 187Γ του Ποινικού Κώδικα ή για κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών».

Πηγή: iefimerida.gr