Βαθμολογία

Κένυα: Αυξάνονται οι νεκροί από την επίθεση στο εμπορικό

Στους 59 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από την επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Κένυας. «Μέχρι τώρα, έχουν σκοτωθεί 59 άνθρωποι», είπε ο υπουργός Τζόζεφ Όλε Λένκου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης 175 τραυματίες. Νωρίτερα ο Ερυθρός Σταυρός της Κένυας είχε ανακοινώσει ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200. Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν εδώ και 20 ώρες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ και να απελευθερώσουν τους ομήρους που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως, νωρίτερα, ακούστηκαν πυροβολισμοί στο πολυτελές εμπορικό κέντρο, οι οποίοι διήρκεσαν περίπου 30 δευτερόλεπτα. Οι Σομαλοί αντάρτες Σεμπάμπ, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, κρατούν ακόμη αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων στο τετραώροφο κτίριο. Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ntv, οι στρατιώτες έχουν καταλάβει τον πρώτο και τον δεύτερο έλεγχο του συγκροτήματος και οι Σομαλοί ισλαμιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ περιορίστηκαν στους δύο τελευταίους ορόφους. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι δύο τελευταίοι όροφοι έχουν «ασφαλιστεί» και ότι οι δράστες κρύβονται σε άλλα σημεία.

Ο πρόεδρος της Γκάνας ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ο γκανέζος ποιητής Κόφι Αβουνόρ. «Πληροφορήθηκα συγκλονισμένος το θάνατο του Κόφι Αβουνόρ στην τρομοκρατική επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος Τζον Ντραμάνι Μαχάμα. Μεταξύ των θυμάτων πιστεύεται επίσης πως είναι ο ανιψιός του προέδρου της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα και η μνηστή του. Η αδελφή του προέδρου είχε επίσης παγιδευθεί μέσα στο εμπορικό κέντρο, αλλά κατάφερε να διαφύγει σώα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο