Βαθμολογία

Τα περιπολικά... θέλουν γερανό!

Η κατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, ξεπέρασε το οριακό. Κάθε στιγμή μένουν αυτοκίνητα, στον δρόμο! Νέα έκκληση της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, για τα οχήματα όλων των υπηρεσιών. Πρώτο θέμα, από καιρό, των αιτημάτων των αστυνομικών, δηλαδή αυτονόητα πράγματα. Προς όφελος των πολιτών και των αστυνομικών, ώστε να κάνουν με ασφάλεια τη δουλειά τους.

Με έγγραφό της η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας, απευθύνεται σε βουλευτές, περιφέρεια και δημάρχους και τονίζει, για μια ακόμα φορά: «Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι το περιπολικό είναι το δεύτερο σπίτι του μάχιμου αστυνομικού και το εργαλείο με το οποίο πρέπει να φτάσει άμεσα και ασφαλής, όπου και όποτε ζητηθεί η συνδρομή του. Δυστυχώς, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, σε λίγο καιρό κάποιες υπηρεσίες θα δηλώσουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους, εξαιτίας της παλαιότητας των ελάχιστων υπαρχόντων και της έλλειψης δαπανών, για τη σωστή συντήρησή τους, ενώ ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος είναι μεγάλος, κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει και με υπόμνημά μας στην Εισαγγελία».

Στο έγγραφο αναφέρονται και τα εξής: «Μετά την ενημέρωσή σας όσον αφορά στις μεταθέσεις και την έλλειψη μάχιμου προσωπικού, η ένωσή μας με το παρόν έγγραφο επιθυμεί να σας δώσει μια εικόνα σχετικά με τη τραγική κατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων. Ειδικότερα:

Ο στόλος οχημάτων της Α.Δ. Λάρισας είναι κατά μέσο όρο (μ.ο.) ηλικίας 12 ετών με μ.ο. διανυθέντων χιλιομέτρων 450.000 ανά όχημα. Η τελευταία κατανομή οχημάτων τύπου επιβατικών έγινε το 2006 η δε αντίστοιχη που αφορά «τζιπ» έγινε το 2002. Υπηρεσίες αιχμής όπως η Ασφάλεια λειτουργούν με 2 έως 3 παλαιά οχήματα, ενώ η ΟΠΚΕ δύναμης 35 ανδρών με δύο «ερείπια», που έχουν διανύσει από 700.000 χιλιόμετρα το καθένα. Όλα τα επαρχιακά αστυνομικά τμήματα λειτουργούν κατά κανόνα με ένα και μοναδικό παλαιό περιπολικό ,το οποίο λειτουργεί συνεχόμενα επί 24ώρου βάσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα Τμήματα Δίωξης Λαθρομεταναστών βρίσκονται στα ίδια χάλια, το μεν Γόννων με ένα όχημα 700.000 χιλ/τρων, το δε Ελασσόνας με ένα όχημα του 1996 και 500.000 χιλ/τρα και ένα άλλο 12ετίας με 400.000 χιλ/τρα.

Η Τροχαία Λάρισας, μία από τις μεγαλύτερες, μόνο όμως στα χαρτιά, υπηρεσία του είδους της στη χώρα, λειτουργεί χωρίς ανακριτικό όχημα, εδώ και μήνες, γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια για επισκευή μιας φυσιολογικής φθοράς, για ένα όχημα που κινείται επί 2 και πλέον έτη συνεχόμενα, όλο το 24ωρο! Η ομάδα ΔΙΑΣ διαθέτει μοτοσικλέτες άνω των 100.000 χιλ/τρων και αναρωτιόμαστε, πώς είναι δυνατόν να κινηθούν με τέτοιο όχημα δύο αναβάτες, γρήγορα και με ασφάλεια, όταν τέτοια μηχανή δεν είναι, ούτε για βόλτα.

Σε όλο το νομό Λάρισας υπάρχουν μόνο 4 «τζιπ» (συμβατικά και έγχρωμα), μεγάλης παλαιότητας, τα οποία μπορούν εν μέρει να λειτουργήσουν και είναι θέμα χρόνου η ακινητοποίησή τους, λόγω βλάβης.

Γενικά, αν κυκλοφορούν σήμερα κάποια περιπολικά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φιλότιμο των συναδέλφων μας, στη βοήθεια των τοπικών κοινωνιών όπως π.χ. Περιφέρεια, δήμοι, κάποιων συμπολιτών μας και στις ενέργειες της ένωσής μας η οποία είχε και έχει συνεχή παρουσία με υπομνήματα και παραστάσεις στη φυσική μας ηγεσία, τόσο για έγκριση δαπανών όσο και για ανακατανομές οχημάτων. Δυστυχώς, οι μόνες αγορές οχημάτων που γίνονται είναι μέσω του ταμείου εξωτερικών συνόρων το οποίο δεν αφορά στην περιοχή μας. Μπορεί βέβαια από παραμεθόριες περιοχές να γίνει ανακατανομή οχημάτων τα οποία βρίσκονται σε μια ανεκτή κατάσταση και έχουν αγοραστεί με εθνικούς πόρους.

Ακόμη και οχήματα που δίδονται από τον πρώην Ο.Δ.Δ.Υ., δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, γιατί δεν υπάρχει ένα ποσό της τάξεως των 500 περίπου ευρώ, ώστε να γίνει γενικό σέρβις και ένας καλός καθαρισμός. Όσον αφορά στα οχήματα μέσω ΕΣΠΑ αναμένονται τέλος του έτους. Είναι μια αξιέπαινη κίνηση, αλλά στο νομό μας αντιστοιχούν 5 περίπου επιβατικά και 3 περίπου δίκυκλα από τα συνολικά 24 και 10 αντίστοιχα, για όλη τη Θεσσαλία, τα οποία δυστυχώς μπορούν να καλύψουν, ελάχιστες από τις τεράστιες ανάγκες.

Δεν είναι δυνατόν να απολογούμαστε εμείς για την ανεπάρκεια άλλων. Ευχαριστούμε θερμά όσους συμπαραστέκονται στο έργο μας και ζητούμε μεγαλύτερη στήριξη από όλους, φορείς και ιδιωτική πρωτοβουλία για την αντικατάσταση ή για την επισκευή των παμπάλαιων και αρκετά εξ αυτών, επικίνδυνων οχημάτων μας».

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΕΑΛ κ. Αθαν. Νταβούρας, μέσω της «Ε», υπογραμμίζει: «Δεν μπορούμε να απολογούμαστε εμείς στους πολίτες, για τα σφάλματα άλλων. Ο απλός κόσμος παίρνει τηλέφωνο στο «100», που πρέπει να αντεπεξέλθει στην κλήση κάθε πολίτη. Οι δυνατότητες μειώνονται, για να το πετύχουμε αυτό, λόγω των οχημάτων». Ο πρόεδρος της ΕΑΛ καταλήγει με έκκληση: «Κάνουμε έκκληση στους φορείς και συμπολίτες, που έχουν οικονομική δυνατότητα (λόγια προηγούμενου υπουργού Δημόσιας Τάξης), να βοηθήσουν, ώστε ο αστυνομικός να είναι στον δρόμο, στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας. Τους ευχαριστούμε δημόσια, περιμένουμε από όλους. Κάθε δωρεά, είναι προς το κοινωνικό σύνολο, όχι στην αστυνομία...».

Πηγή: Εφ. Ελευθερία