Βαθμολογία

7η πιο φιλόξενη χώρα στον κόσμο η Ελλάδα

Το γνωρίζαμε... θεωρητικά, τώρα αποδεικνύεται και πρακτικά. Mε σταθερές, κατά μέσον όρο, ξενοδοχειακές τιμές για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Ελλάδα αναδείχθηκε μεταξύ των δέκα πιο φιλόξενων τουριστικών προορισμών στον κόσμο. Το συμπέρασμα προκύπτει από παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την hotels.com, με δείγμα 27.000 ταξιδιωτών διεθνώς. Συνεπώς, δύσκολα αμφισβητείται.

Για την ιστορία και όχι μόνο, θα πρέπει να αναφερθεί πως η εν λόγω ιστοσελίδα είναι μία από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές ιστοσελίδες on-line κρατήσεων παγκοσμίως, με περίπου 220.000 καταλύματα σε όλο τον κόσμο. Κύριο αντικείμενό της είναι η καταγραφή των ξενοδοχειακών τιμών σε κάθε δωμάτιο ανά διανυκτέρευση που πληρώνουν οι τουρίστες στους σημαντικότερους προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Για την Ελλάδα, αναφέρεται κατ' αρχάς ότι φέτος οι διεθνείς αφίξεις κινήθηκαν ανοδικά –σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας– όπως και τα έσοδα (κατά 10%). Επιπροσθέτως, όσον αφορά στις ξενοδοχειακές τιμές, συνέχισαν να βρίσκονται σε καλά επίπεδα, σε σχέση με την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος. Και αυτό το στοιχείο είναι το «διαβατήριο», για να διαβάσει κανείς παρακάτω. Διότι τα ευρήματα της έρευνας, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», είναι αποκαλυπτικά (σ.σ. για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, οι μετατροπές των τιμών από λίρες σε ευρώ έγιναν με βάση την ισοτιμία 1 ευρώ : 0,84 λίρα). Τι προκύπτει;

Οτι η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση σε ό,τι αφορά τους πιο φθηνούς προορισμούς, μεταξύ 68 χώρων σε όλο τον κόσμο και με βάση τις ξενοδοχειακές της τιμές για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της διαμορφώθηκε στα 106 ευρώ, παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, και αυτό είναι το σημαντικότερο, συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα πιο φιλόξενων προορισμών στον κόσμο. Στην ίδια δεκάδα βρίσκονται επίσης οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Ιταλία, το Μεξικό, η Γερμανία, η Αγγλία και η Αυστραλία.

Το πιο σημαντικό; Ακριβότεροι ανταγωνιστικοί προορισμοί, σε σχέση με την Ελλάδα, ήταν η Τουρκία, με μέση ξενοδοχειακή τιμή 118 ευρώ (επίσης αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι), και η Αίγυπτος με 110 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 25%.

Αναφορικά και πάλι με τις μέσες τιμές, από την ίδια έρευνα προκύπτει πως η Κύπρος είχε την ίδια με τη χώρα μας, παρουσιάζοντας πτώση κατά 9% και η Ισπανία ήταν λίγο φθηνότερη, με μέση τιμή 104 ευρώ, παρουσιάζοντας όμως αύξηση κατά 2%. Οι χώρες που παρουσίασαν τις υψηλότερες αυξήσεις στις ξενοδοχειακές τους τιμές, πέραν της Αιγύπτου που βρέθηκε στη πρώτη θέση, ήταν η Τυνησία, που έφθασε στα 87 ευρώ με άνοδο 22%, και το Μεξικό, που έφθασε στα 146 ευρώ, με άνοδο 20%.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση, από την άλλη, ήταν η Ουκρανία, όπου η τιμή διαμορφώθηκε στα 118 ευρώ (πτώση 18%), η Ινδονησία που έφθασε στα 110 ευρώ με πτώση 14% και η Νότια Κορέα στα 115 ευρώ με πτώση 10%.

Την υψηλότερη μέση τιμή είχαν: το Ομάν με 222 ευρώ, το Μονακό με 220 ευρώ και ο Μαυρίκιος με 204 ευρώ. Οι πιο ακριβές πόλεις με βάσει τις τιμές στα ξενοδοχεία 5 αστέρων ήταν η Γενεύη με 447 ευρώ και η Νέα Υόρκη με 400 ευρώ. Αντίθετα, οι πιο φθηνές ήταν η Βαρσοβία με 88 ευρώ και η Πίζα με 125 ευρώ.

Στην ίδια έρευνα, η Hotels.com δημοσιεύει τις τιμές ενός εκ του πιο συνηθισμένου προϊόντος που καταναλώνεται εντός ξενοδοχείου. Πρόκειται για το βαρόμετρο της μέσης τιμής ενός κλαμπ σάντουιτς (με κοτόπουλο, μπέικον, μαρούλι και μαγιονέζα). Το πιο ακριβό κλαμπ σάντουιτς, λοιπόν, με τιμή σχεδόν στα 24 ευρώ, διαθέτουν τα ξενοδοχεία της Γενεύης και το πιο φθηνό τα ξενοδοχεία του Αμστερνταμ με τιμή στα 13 ευρώ.

Παράλληλα, στην έρευνα δημοσιεύονται χρήσιμες πληροφορίες για τον διαθέσιμο χρόνο που έχουν για διακοπές οι κάτοικοι χωρών που τροφοδοτούν με τουρισμό δημοφιλείς προορισμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις ημέρες άδειας και τις επίσημες αργίες.

Στην πρώτη θέση, λοιπόν, βρίσκεται η Ρωσία με 40 ημέρες και ακολουθούν η Ιταλία και η Σουηδία με 36 ημέρες, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Βραζιλία και η Νορβηγία με 35 ημέρες, η Ισπανία και η Δανία με 34 ημέρες, η Κολομβία με 33 ημέρες, η Νέα Ζηλανδία με 31 ημέρες, η Αυστραλία με 30 ημέρες, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Ελβετία με 29 ημέρες και η Αγγλία με 28 ημέρες.

Πηγή: Καθημερινή