Βαθμολογία

Open Mall το εμπορικό κέντρο της Λάρισας

Στη δημιουργία «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου», στο κέντρο και τους κυριότερους εμπορικούς δρόμους της Λάρισας στοχεύει η πρόταση που αναμένεται να καταθέσουν ΕΣΛ- ΕΣΕΕ, μέσα στο επόμενο διάστημα, με στόχο την υλοποίηση ενεργειών και υποδομών που θα ενισχύουν την επισκεψιμότητα και τη λειτουργικότητα της αγοράς.

Το επιχειρηματικό σχέδιο, που αναμένεται να ενταχθεί σε ειδική δράση του ΕΣΠΑ, αφορά σε πέντε πόλεις στην Ελλάδα, τη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Πάτρα και θα έχει πιλοτική εφαρμογή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ, που θα κατανεμηθεί ισόποσα, δηλαδή από 200.000 ευρώ, σε κάθε ένα από τα επιμέρους σχέδια-προτάσεις των πέντε πόλεων που συμμετέχουν. Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου είναι μια δομή η οποία βασίζεται πρωτίστως και κυρίως στη συμμετοχή των επιχειρήσεων των περιοχών που θα επιλεγούν και έχει τελικό στόχο την ανάπτυξη ενεργειών και δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο ενιαίας πολιτικής ανάδειξης του εμπορικού κέντρου και της εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Ενδεικτικά, μπορούν να αναπτυχθούν ενέργειες όπως χωροθέτηση και χαρτογράφηση των εμπορικών κέντρων, με τις πληροφορίες να είναι διαθέσιμες στους κατοίκους και τους επισκέπτες του κέντρου των πόλεων, ενέργειες μάρκετινγκ, όπως ενιαία κάρτα αγορών καταναλωτή, με πόντους ή ποσοστό έκπτωσης, καθώς και δραστηριότητες που συνδυάζουν αγορές και ψυχαγωγία, με πολιτιστικό, κοινωνικό ή εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Τελικός σκοπός είναι η τόνωση της αγοράς στα εμπορικά κέντρα των πόλεων και την επανεδραίωσή τους ως ελκυστικούς προορισμούς για αγορές και διασκέδαση.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ

Μιλώντας στην «Ε», τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ και πρόεδρος της ΟΕΣΘ, Νίκος Τζίκας όσο και ο πρόεδρος του ΕΣΛ, Γιώργος Τσιαπλές επισήμαναν ότι η Λάρισα –και η δομή του εμπορικού της κέντρου- είναι ιδανική για την πιλοτική εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος. Και οι δύο σημείωσαν πως σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν υλοποιηθεί αντίστοιχα προγράμματα, ακριβώς για να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος και ο λόγος που έχουν τα κέντρα των πόλεων στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Ειδικά στη Λάρισα, η ιδέα για τη δημιουργία «Open Mall-City Trade» μετρά τουλάχιστον μια διετία, ενώ τόσο ο κ.Τζίκας όσο και ο κ.Τσιαπλές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το «μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο είναι το κέντρο της Λάρισας».

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, Βασίλη Κορκίδη βρέθηκε στη Ρώμη, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση της ConfCommercio, με σκοπό την υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών οργανώσεων από το σύνολο της Ε.Ε. για την ανάπτυξη χωροταξικών και αστικών πολιτικών προς όφελος του ευρωπαϊκού εμπορίου των κέντρων των πόλεων. Η ΕΣΕΕ υπέγραψε το Πρωτόκολλο συνεργασίας για λογαριασμό της Ελλάδας με την Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, ενώ θα ακολουθήσουν η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Αυστρία και η Πολωνία για την ανάπτυξη του εμπορίου στα κέντρα των Ευρωπαϊκών πόλεων στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Ο κ.Κορκίδης επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας εντός πόλεων «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου» - ΑΚΕ. «Οι χώρες της Ν. Ευρώπης διαθέτουν το ακαταμάχητο πλεονέκτημα του καλού καιρού και της διαρκούς ηλιοφάνειας.

Αυτό καθιστά αναγκαία την αξιοποίηση των παραδοσιακών εμπορικών δρόμων – οι οποίοι σε πολλές πόλεις βρίσκονται κοντά σε σημαντικά μνημεία και τουριστικά αξιοθέατα ή συνιστούν και οι ίδιοι αξιοθέατα – σε μια κατεύθυνση συγκρότησης ενιαίων και αναβαθμισμένων αγορών. Η δημιουργία «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου» (City Trade - Open Malls) έχει ως στόχο να αναδεικνύει τα εμπορικά κέντρα των πόλεων αλλά και τις εμπορικές επιχειρήσεις της ευρύτερης εμπορικής περιοχής σε ενιαία κέντρα με δυνατότητες που συνδυάζουν το πολιτιστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία, το αγοραστικό όφελος και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών», σημείωσε.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία