Βαθμολογία

Πόσο σεξ κάνουν στην Ελλάδα οι παντρεμένοι;

Δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται το σεξ και μέσα στο γάμο, ειδικά όσο περνάει ο καιρός και τα ζευγάρια «βαραίνουν». Αυτό δείχνει η η πανελλαδική μελέτη σε 18.000 ζευγάρια από την Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας που έφερε στο φως το - αναμενόμενο- συμπέρασμα, ότι ο γάμος σκοτώνει το σεξ.

Η σεξουαλική ταύτιση που δένει τα ζευγάρια στην αρχή μίας σχέσης, οδηγώντας στο γάμο, χαλαρώνει επικίνδυνα με την πάροδο του χρόνου και εκεί κοντά γύρω στην επταετία, παύει να αποτελεί συνεκτικό δεσμό των συζύγων. Με βάση την έρευνα, λοιπόν, τα ζευγάρια «το κάνουν» περισσότερες από 10 φορές το μήνα την πρώτη τριετία, ενώ μετά τον πέμπτο χρόνο ο αριθμός των συνευρέσεων πέφτει κάτω από το 50%.

Την έβδομη χρονιά, μία φορά το μήνα φαίνεται να είναι αρκετή, ενώ από εκεί και πέρα ο γάμος γίνεται όλο και «λευκότερος», καθώς η ερωτική έλξη μειώνεται δραστικά. Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για τη μείωση της επιθυμίας. Καταρχήν η βιολογική. Για παράδειγμα, στα διάφορα γονίδια φαίνεται να οφείλεται η έντονη σεξουαλική συμπεριφορά, όπως επίσης και η μειωμένη.

Στις μακροχρόνιες σχέσεις, τα ανδρογόνα (οι ορμόνες που εκκρίνει το ανδρικό σώμα) μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και αυτό οδηγεί σε πτώση της λίμπιντο. Κατά δεύτερο η πάροδος του χρόνου κάνει τα ζευγάρια να γίνονται κάτι σαν συγγενείς, και όπως είναι γνωστό πολύ σπάνια συνάπτονται σχέσεις μεταξύ συγγενών...Ασφαλώς, σε όλα αυτά υπεισέρχονται πολιτιστικές, θρησκευτικές, κοινωνικές, βιωματικές και οικονομικές παράμετροι, μέσα από τις οποίες η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αποκτά διαφορετικό κάθε φορά βάρος και να επηρεάζεται ανάλογα.