Βαθμολογία

Περισσότερα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Ακόμη πιο «φουσκωμένα» θα είναι τα εκκαθαριστικά του 2014, αφού, με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην ισχύουσα νομοθεσία, υπολογίζεται ότι οι περίπου 5.725.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο 400 ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», στους μεγάλους χαμένους των νέων φορολογικών διατάξεων θα είναι οι έμποροι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, που θα πληρώνουν φόρο με συντελεστές 26% έως και 40,3%, αλλά και εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.550 ευρώ και βαρύνονται με ένα ή περισσότερα παιδιά, καθώς θα πληρώνουν σημαντικά αυξημένους φόρους από το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αλλαγές που ισχύουν ήδη στη φορολογία εισοδήματος, από το 2014 καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και υιοθετείται έκπτωση έως 2.100 ευρώ, οι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 26%, όσοι ασκούν γεωργική δραστηριότητα με συντελεστή 13%, ενώ όσοι εισπράττουν ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 10%. Από το 2014 εξάλλου ο χαμηλός συντελεστής 10% για τα ενοίκια θα αυξηθεί, μάλιστα, στο 11% για έσοδα έως 12.000 ετησίως.

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι θα είναι αυξημένοι κατά 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που καταρτίζεται και θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στους επικεφαλής της τρόικας.

Ειδικότερα, οι παράγοντες του υπουργείου υπολογίζουν ότι το επόμενο έτος από άμεσους φόρους εισοδήματος και περιουσίας, δηλαδή το φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ., θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 19,5 δισ. ευρώ, έναντι 17,5 δισ. ευρώ που αναμένονται συνολικά φέτος.

Πηγή: newpost.gr