Βαθμολογία

Λίγοι σπεύδουν να δηλώσουν τα αυθαίρετα

Οι δηλώσεις αυθαιρέτων στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) το οποίο υποδέχεται τους φακέλους για νομιμοποίηση συνεχίζονται μάλλον υποτονικά.

Αν και την πρώτη ημέρα λειτουργίας του συστήματος είχαν κατατεθεί 4.300 φάκελοι, τα στατιστικά στοιχεία δυόμισι εβδομάδες μετά δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Από τις 2 Σεπτεμβρίου ως σήμερα έχουν υπαχθεί στον νέο νόμο (4178/2013) μόνο 18.694 αυθαίρετα κτίσματα.

Ειδικότερα, σε επεξεργασία βρίσκονται 14.686 αιτήσεις, στο στάδιο της αρχικής υποβολής 2.319, στο στάδιο της υπαγωγής 851 αιτήσεις, ενώ 838 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Τους μειωμένους συντελεστές υπολογισμού των προστίμων που προβλέπει ο νέος νόμος για ειδικές ομάδες πολιτών εκμεταλλεύτηκαν 246 άτομα με αναπηρία 80% και άνω, 157 ΑμεΑ με αναπηρία μεγαλύτερη του 67%, 195 παλιννοστούντες, 237 τρίτεκνοι, 90 μακροχρόνια άνεργοι, 96 πολύτεκνοι οι οποίοι υπέβαλαν φάκελο για κύρια κατοικία και άλλοι 58 πολύτεκνοι για τη δεύτερη κατοικία τους. Το σύνολο των προστίμων που έχουν καταχωρηθεί υπολογίζονται σε περίπου 85 εκατ. ευρώ.

«Η εφαρμογή του νέου νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης έχει ήδη ξεκινήσει. Έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για να λυθεί επιτέλους το σύνθετο αυτό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα. Ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Και προσθέτει: «Όσο νωρίτερα ενταχθούν οι πολίτες στις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερες δόσεις θα έχουν, οι οποίες φτάνουν μέχρι τα οκτώμισι χρόνια για την αποπληρωμή του προστίμου».

Πηγή: τovima.gr