Βαθμολογία

Παναγόπουλος: Από τα αποδυτήρια να «καθαρίζουμε» τα ματς (Video)

Ο προπονητής της ΑΕΛ Κωνσταντίνος Παναγόπουλος μίλησε την Πέμπτη το μεσημέρι στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ενόψει του πρώτου επίσημου αγώνα για το πρωτάθλημα, την προσεχή Κυριακή με την Πρέβεζα.

Ο τεχνικός της ΑΕΛ αρχικά είπε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται όχι μόνο η πόλη της Λάρισας, αλλά όλη η φίλαθλη κοινή γνώμη που ασχολείται με το ποδόσφαιρο.

Έχουμε ξεκινήσει 21 Αυγούστου την προετοιμασία, βρισκόμαστε μόλις στην 30ή μέρα και διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα της προετοιμασίας. Για να είμαι ρεαλιστής, είμαι δηλαδή από την πρώτη μέρα που έχω έρθει στην ομάδα, δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και όταν λέω "επιθυμητό" είμαι ξεκάθαρος, χρειάζονται έξι με οκτώ εβδομάδες για να είναι η ομάδα έτοιμη να μπορέσει να δείξει αυτά που δουλεύει εδώ και καιρό.

Όσον αφορά στο ματς της περασμένης Κυριακής, είπαμε ότι κρατάμε μόνο το αποτέλεσμα και αυτό είναι αληθινό. Κάνοντας μία δεύτερη ανάγνωση του παιχνιδιού θα μπορούσαμε έως και το 40ό λεπτό να είχαμε κάνει το σκορ στο 0-3 και να κάναμε ουσιαστικά μία δυνατή προπόνηση. Στο ποδόσφαιρο όμως υπάρχουν μόνο δεδομένα, όπως δεδομένα υπάρχουν και στη ζωή. Με τα "αν" δεν γίνεται τίποτα και το πρώτο δείγμα της ομάδας με κρατά σε εγρήγορση, όπως επιθυμώ να γίνει το ίδιο και με τους παίκτες. Δεν ζητάμε ούτε άλλοθι, ούτε διορία, ούτε έξτρα χρόνο. Είμαστε υποχρεωμένοι και αναγκασμένοι να μπαίνουμε κάθε Κυριακή και να κερδίζουμε κάθε αντίπαλο και μακάρι να συνδυάζεται και με ωραίο θέαμα. Αυτή είναι η δική μου επιθυμία και ο δικός μου τρόπος δουλειάς και πιστεύω ότι σιγά-σιγά και μέσα από τη δουλειά θα είμαστε έτοιμοι σε αυτό που έχουμε ξεκινήσει ήδη.

Σίγουρα δεν είναι όμορφη εικόνα να παίρνεις την πρόκριση από μια θεωρητικά μικρή ομάδα στην παράταση, αλλά έχω την εντύπωση ότι τουλάχιστον για τα εκτός έδρας παιχνίδια, αυτή θα είναι η κατάσταση που θα αντιμετωπίζουμε. Δηλαδή, ομάδες που το ισχυρότερο που θα έχουν θα είναι να κερδίσουν την ομάδα της ΑΕΛ, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν στην πορεία του πρωταθλήματος».

Στη συνέχεια, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και αρχικά αναφέρθηκε στην προετοιμασία της ομάδας

«Ήδη από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε, είπαμε ότι θα μπούμε σε μία σκληρή προετοιμασία, προσπαθώντας να χωρέσουμε την ποιότητα και την ποσότητα. Σίγουρα το ρόστερ της ΑΕΛ δεν είναι για την κατηγορία, αλλά υπάρχει μία αντικειμενική δυσκολία, ίσως και κίνδυνος να χάσεις κάτι στην προσπάθεια που κάνεις για να κερδίσεις κάτι. Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει μία light προετοιμασία και μέσα από τα παιχνίδια να πετύχουμε το απαιτούμενο φορμάρισμα ή να φορτώσουμε από την αρχή την ομάδα και να περιμέναμε τα παιχνίδια. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς, όμως, να περιμένεις, πρέπει να είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος. Δεν ξέρω αν μου λείπουν δύο εβδομάδες προετοιμασίας, αυτό που ξέρω είναι ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται ήδη σε πάρα πολύ καλό βαθμό και θα πρέπει να πούμε επίσης ότι το ματς με τον Θεσπρωτό ήταν μόλις το δεύτερο παιχνίδι μας. Φυσικά και αυτό είναι δικό μας πρόβλημα και πιστεύω ότι θα το λύσουμε γρήγορα», είπε ο Κώστας Παναγόπουλος.

Εν συνεχεία, μίλησε για το ματς Κυπέλλου με τον Θεσπρωτό, υπογραμμίζοντας: «Δεν ξέρω αν θα είναι το κλειδί το πρώτο ημίχρονο, για το ματς με την Πρέβεζα. Στο παιχνίδι του Κυπέλλου όμως εμείς δεν δείξαμε σημάδια κόπωσης, μπορεί να μην είχαμε πολλή κατοχή μπάλας ή να χάσαμε κάποιες μονομαχίες, αλλά αυτή η διαφορά στις ημέρες προετοιμασίας δεν φάνηκε μέσα στο γήπεδο. Το καλύτερο είναι να κερδίζουμε το παιχνίδι από το πρώτο λεπτό, αν δεν το καταφέρνουμε όμως είναι σημαντικό να μην τα παρατάμε. Μιλάμε για ένα ταξίδι στο άγνωστο, με άγνωστες ομάδες, σε άγνωστα γήπεδα και μέσα από το ισχυρό κίνητρο των αντιπάλων να αντλήσουμε εμείς το έξτρα κίνητρο. Ευχής έργον είναι να καθαρίζουμε από νωρίς τα παιχνίδια».

Σχετικά με την έλλειψη αγώνων, ο προπονητής των «βυσσινί» είπε: «Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποια φιλικά, εκεί μέσα στον Οκτώβριο, που έχουμε κάποιο κενό. Δεν είναι το αποτέλεσμα που σε κάνει να πάρεις ένα μάθημα, αλλά η όλη παραγωγική διαδικασία. Μίλησα την Κυριακή για την ενόχληση που είχα ως προπονητής από την προσέγγιση που είχαν οι παίκτες. Δεν εννοούσα ότι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και υποτίμησαν έναν αντίπαλο, αλλά όταν βλέπεις έναν αντίπαλο να πέφτει κάτω με το παραμικρό, να μη δίνει μπάλες είναι στο πλαίσιο της δικής του προσέγγισης του αγώνα με την ΑΕΛ. Εκεί λοιπόν θέλω από τον ποδοσφαριστή μου να μην τσιμπάει, αλλά μεθοδικά και στοχευμένα να κινείται πάνω σε αυτά που δουλεύουμε τόσο καιρό».

Ο τεχνικός της ΑΕΛ ρωτήθηκε αν έχει διαπιστώσει πως υπάρχουν σημάδια αλαζονείας στην ομάδα, για να αρνηθεί κατηγορηματικά ότι υφίσταται κάτι τέτοιο.

«Όχι. Σε καμία των περιπτώσεων. Όσοι είναι δίπλα στην ομάδα και εννοώ μέσα σε αυτή, νομίζω ότι παραείναι ταπεινοί για αυτό που απαιτεί η κατηγορία. Μπορεί να είμαστε σε ερασιτεχνική κατηγορία αλλά οι παίκτες είναι επαγγελματίες και δεν μπαίνουνε στο παιχνίδι θεωρώντας ότι όλα είναι εύκολα. Αν ήταν έτσι δε θα κάναμε πέντε προπονήσεις την εβδομάδα και αυτές διπλές ή δε θα κάναμε ζέσταμα καθόλου. Εμείς μέσα στην ομάδα ίσως να είμαστε οι μόνοι που βλέπουμε την κατάσταση πολύ ρεαλιστικά».

Κατόπιν, ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος έκανε λόγο για ορισμένα πράγματα που δεν του άρεσαν στο παιχνίδι με τον Θεσπρωτό, λέγοντας συγκεκριμένα: «Σίγουρα υπάρχει προβληματισμός σε τακτικά κομμάτια. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάλυσης του αντιπάλου. Για αυτό έχουμε επικεντρωθεί πολύ στη δική μας ομάδα. Για τις κόντρες που αναφέρατε έχουν προκληθεί από δικά μας ατομικά λάθη και έχει να κάνει με την εν γένει αμυντική λειτουργία. Η δυσκολία που έχει να κάνει με τις εβδομάδες προετοιμασίας που είναι περιορισμένες αφορά και το τακτικό κομμάτι. Το ποδόσφαιρο αυτό είναι. Το λάθος το δικό μου είναι πλεονέκτημα για τον αντίπαλο. Έχω ξαναδεί το παιχνίδι και θα το ξαναδούμε αύριο με τους παίκτες. Περιθώριο βελτίωσης στο λάθος υπάρχει και εκεί θα επικεντρωθούμε. Όμως, αυτή τη στιγμή κοιτάμε το ματς της Κυριακής».

Ενώ κατόπιν, αναφέρθηκε στο ματς της πρεμιέρας με την Πρέβεζα και στο σύστημα που θα ακολουθήσει.

«Ήδη έχω ενημερωθεί για την ομάδα. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος εμείς τουλάχιστον αντιμετωπίζουμε τον αγώνα όπως θα κάνουμε με όλους τους αντιπάλους και σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία σύγκρισης γιατί αυτομάτως θα αδικήσουμε την ομάδα της Τσαριτσάνη του στυλ ότι επειδή έριξαν τρία εκτός έδρας εμείς θα κερδίσουμε με 5-0. Εμείς κοιτάζουμε τη δική μας ομάδα και τα πάντα εξαρτώνται από εμάς και τον κακό μας εαυτό. Εγώ σήμερα και με 1-0 θα είμαι ευχαριστημένος. Τώρα το τι θέλω, ασφαλώς και πολύ παραπάνω. Και εκεί πάνω δουλεύουμε. Λέγοντας άγνωστο εννοούμε ταξίδια σε γήπεδα που η ΑΕΛ υπό άλλες συνθήκες δε θα έπαιζε πολλά. Όσο άγνωστη είναι η κατηγορία για εμάς, άλλο τόσο είναι και για εκείνους. Σε καμία των περιπτώσεων δε ζητάμε άλλοθι. Άλλα λέμε ότι στην πορεία θα έρθει και κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τι έφταιξε και να το λύσουμε. Εκεί είναι ο κίνδυνος του αγνώστου. Οι ίδιοι οι παίκτες είναι που καθορίζουν τον σχηματισμό μιας ομάδας. Από την πρώτη μέρα είπαμε να δουλέψουμε ξεκάθαρα σε ένα 4-3-3 με όποιες ελλείψεις φαίνονται όπως π.χ. οι επιστροφές. Αλλά είναι τόσο ευέλικτο και επιθετικό σχήμα που θεωρώ ότι αυτό πρέπει να παίζει η ΑΕΛ. Αν χρειαστεί μέσα στο παιχνίδι να αλλάξουμε κάτι θα το κάνουμε, αρκεί να το έχουμε δουλέψει. Το να αλλάξεις επί τόπου ένα σχηματισμό δεν λέει κάτι από μόνο του. Προς το παρόν συνεχίζουμε με 4-3-3».

Για το θέμα του προπονητικού κέντρου υποστήριξε: «Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη. Θα ήθελα να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό ως προπονητής. Επειδή ακούω να λέγεται συνέχεια για ποιοτικό ρόστερ, για έτοιμη ομάδα κτλ, είμαι της άποψης ότι ένα καλό γήπεδο για την προπόνηση σε βοηθάει στην ίδια την προπόνηση. Π.χ. όταν ένα γήπεδο είναι φρεσκοκουρεμένο, δεν έχει λακκούβες κ.ά. παίρνεις ποιοτικά κομμάτια από την προπόνηση. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες για τη λειτουργία μιας ομάδας και το πώς μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να πάει ακόμα καλύτερα. Από την άλλη επειδή το έχω συζητήσει με τους παίκτες, μη νομίζετε ότι εκεί που θα πάμε να παίξουμε θα είναι όπως την Κυριακή. Θεωρώ ότι ίσως στην Ηγουμενίτσα να είναι και το καλύτερο γήπεδο της κατηγορίας. Οπότε πάλι δε ψάχνουμε για άλλοθι. Αλλά το ότι εμείς χρειαζόμαστε τη δική μας βάση το προπονητήριο, τα αποδυτήρια μας νομίζω ότι το έχουμε ανάγκη. Σήμερα θα μπει η ομάδα να κάνει προπόνηση στο Αλκαζάρ. Δε θα ξαναμπεί. Μακάρι να είχα τη δυνατότητα να προπονούμαστε εδώ τρεις φορές. Μακάρι πολύ σύντομα να βρούμε τη βάση μας».

Σχετικά με το πότε θα είναι έτοιμος ο Πία, ανέφερε: «Ο κάθε ποδοσφαιριστής που προέρχεται από ένα τραυματισμό π.χ. όπως ο Αραμπατζής που γύρισε νωρίτερα στην Λάρισα από το Καρπενήσι, ή από άλλες αιτίες θα πρέπει να είναι 100% έτοιμος να μπει στο ρυθμό της προπόνησης ώστε να παίξει. Τώρα που μιλάμε ο Πία υπολογίζω ότι την 3η αγωνιστική εβδομάδα να είναι έτοιμος να αγωνιστεί. Επίσης ο Μήτσης που είχε ένα πρόβλημα από το παιχνίδι της Κυριακής θα μπει σήμερα κανονικά στην προπόνηση και λογικά θα είναι έτοιμος την Κυριακή».

Τέλος, ζήτησε τη συμπαράσταση του κόσμου στον αγώνα της Κυριακής, λέγοντας: «Δεν ξέρω αν θα έχουμε περισσότερο κόσμο. Θεωρώ δεδομένο ότι θα έχει πολύ κόσμο γιατί καταλαβαίνω την αγάπη που έχει ο κόσμος για την ΑΕΛ. Μακάρι όσοι θα έρθουν στο γήπεδο να είναι από το πρώτο λεπτό κοντά στην ομάδα. Δε ξέρω αν στο φιλικό με την Αναγέννηση είχαμε περισσότερο κόσμο από ότι στην πρώτη προπόνηση. Νομίζω ότι είχαμε τον ίδιο. Αλλά η εικόνα που παρουσιάστηκε με την Καρδίτσα εμένα και τους παίκτες δε μας άρεσε. Προτιμώ λοιπόν να έχουμε 50 ή 100 άτομα λιγότερα αλλά να είναι από το πρώτο λεπτό κοντά στην ομάδα».

Watch live streaming video from athleticlarissa at livestream.com">http://

Watch live streaming video from athleticlarissa at livestream.com