Βαθμολογία

Συντηρητικό καλλυντικών προκαλεί αλλεργίες

Μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε δεκάδες καλλυντικά κατηγορείται για πρόκληση σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στο δέρμα. Ήδη μεγάλες εταιρείες καλλυντικών αρχίζουν να την αφαιρούν από αντηλιακά και άλλα προϊόντα, καθώς οι γιατροί προειδοποιούν ότι οι αλλεργίες σε αυτήν «έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας».

Η ουσία λέγεται μεθυλισοθειαζολινόνη (methylisothiazolinone- MIT) και προστίθεται στα καλλυντικά ως συντηρητικό. Η αλλεργία που προκαλεί εκδηλώνεται με εξανθήματα, φλύκταινες, οιδήματα, κνησμό (φαγούρα) στα μάτια και πρήξιμο του προσώπου. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά τους.

Η προσθήκη μεθυλισοθειαζολινόνης στα καλλυντικά είναι νόμιμη αλλά επανεξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η αρμόδια επιστημονική ομάδα της (η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών - SCCP) εισηγήθηκε να περιοριστεί σε καλλυντικά προϊόντα που ξεπλένονται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, δερματολόγοι κυρίως στη Γαλλία και στη Βρετανία έχουν σημάνει συναγερμό για επιδημία αλλεργιών εξ επαφής στην ΜΙΤ.

Το θέμα απασχόλησε το εφετινό ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων (8-11 Ιουλίου 2013, Λίβερπουλ), όπου αναφέρθηκε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως την τελευταία τριετία.

Στοιχεία από το Κέντρο Δερματολογίας του Ληντς, λ.χ., έδειξαν πως τα τρία τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 6,2% τα κρούσματα, ενώ στο Ίδρυμα Δερματολογίας StJohnτου Νοσοκομείου StThomas, στο Λονδίνο, οι ασθενείς με αλλεργία εξ επαφής στην ΜΙΤ αυξήθηκαν από 1 περιστατικό το 2010 σε 33 περιστατικά το 2012.

Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, το ένα μετά το άλλο τα δερματολογικά κέντρα της Βρετανίας αναφέρουν ταχεία αύξηση στα κρούσματα οξείας αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής στην ΜΙΤ - κάτι που συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η αύξηση στη συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων στην ΜΙΤ είναι πρωτοφανής», δήλωσε ο δρ Ίαν Ουάιτ, δερματολόγος στο StJohn. «Δεν έχουν δει ποτέ κάτι ανάλογο. Οι αλλεργίες εξ επαφής σε αυτό το νόμιμο συντηρητικό έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας και πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα». Η πρόταση της SCCP για την μεθυλισοθειαζολινόνη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, που λήγει στις 8 Οκτωβρίου 2013.

Πηγή: tanea.gr