Βαθμολογία

Νέα εμπλοκή στο θέμα διαθεσιμότητα

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αναμένεται να βρεθεί και πάλι το θέμα του Δημοσίου καθώς στο «παρά πέντε» διαφαίνεται νέα εμπλοκή στη διαδικασία της διαθεσιμότητας.

Κύρια αιτία της δυστοκίας που παρατηρείται στη συμπλήρωση του αριθμού των 12.500 διαθέσιμων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του Σεπτεμβρίου αποτελεί η αδυναμία του υπουργείου Παιδείας να συνεργαστεί με τις πρυτανικές αρχές για να εντοπιστούν οι 1.765 διοικητικοί υπάλληλοι, με τους οποίους ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, είχε δεσμευθεί ότι θα συνδράμει τη διαδικασία της διαθεσιμότητας.

Το αδιέξοδο που διαφαίνεται, επιβεβαίωναν χθες και πηγές του Μαξίμου ξεκαθαρίζοντας παράλληλα «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να δώσει λύση στο θέμα». Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους. «Οι διαδικασίες για την εκκίνηση της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων διεξήχθησαν βάσει προγράμματος από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Είμαστε εντάξει στις δεσμεύσεις μας, έχουμε πενταψήφιο αριθμό διαθέσιμων και υπολείπονται μόνο οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπ. Παιδείας», επεσήμαιναν. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, πάντως, φαίνεται να διαψεύδει την ύπαρξη εμπλοκής, ενώ αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και όλα θα είναι έτοιμα εγκαίρως». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αρβανιτόπουλος, προσδοκώντας στη συνεργασία των πρυτάνεων έστω και την ύστατη στιγμή, φέρεται να διαπραγματεύεται «ισοσκελισμό» κινητικότητας-διαθεσιμότητας και την κάλυψη σε δεύτερο χρόνο των κενών θέσεων που, κατά τις πρυτανικές αρχές, εμφανίζουν τα πανεπιστήμια. Εφόσον η απόπειρα δεν τελεσφορήσει, ο υπουργός αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή «εναλλακτικό σχέδιο» βάσει του οποίου η αξιολόγηση υπαλλήλων θα γίνει απευθείας από το υπουργείο.

Κοινές υπουργικές αποφάσεις

Εν τω μεταξύ, πιθανότατα σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για την κατάργηση των περίπου 2.000 θέσεων στα υπουργεία, ώστε οι υπάλληλοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι εν λόγω αποφάσεις επρόκειτο να δημοσιοποιηθούν την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, το ζήτημα που προέκυψε με το υπουργείο Παιδείας και εν μέρει με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας καθυστέρησαν τη διαδικασία. Σύμφωνα με το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάντως, το ζήτημα του υπ. Εθνικής Αμυνας είναι διαδικαστικό και αφορά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της τροπολογίας με την οποία εξαιρούνται της διαθεσιμότητας συγγενείς θανόντων που υπηρέτησαν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Πηγή: H Καθημερινή