Βαθμολογία

Ανοίγει ο φάκελος των εξαφανισμένων παιδιών

Μία νέα προσπάθεια ποινικής διερεύνησης των καταγγελιών για εξαφάνιση περίπου 500 παιδιών από το κρατικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων καταβάλλει η Εισαγγελία Πρωτοδικών με εντολή της προϊσταμένης, Παναγιώτας Φάκου, η οποία διέταξε τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης για κακουργηματική κατηγορία.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα στον Τύπο για την υπόθεση των αποκαλούμενων «παιδιών των φαναριών» που φιλοξενήθηκαν στο ίδρυμα, με σκοπό να βρεθούν οι οικογένειές τους και φαίνεται να έχουν χαθεί τα ίχνη τους, η κ. Φάκου έδωσε εντολή να ανασυρθεί από το αρχείο η σχετική δικογραφία και να διενεργηθεί συμπληρωματική κύρια ανάκριση για την κατηγορία -που ήδη είχε απαγγελθεί- της αρπαγής ανηλίκων που δεν συμπλήρωσαν τα δεκατέσσερα χρόνια, κατά συρροή.

Πρόκειται για την υπόθεση 502 παιδιών, τα οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είχαν μεταφερθεί στο ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα» την περίοδο 1998 έως 2002, με σκοπό να εντοπιστούν οι οικογένειές τους. Στην πλειονότητά τους ήταν παιδιά Ρομά, προερχόμενα κυρίως από την Αλβανία, που είχαν βρεθεί να «εργάζονται» σε φανάρια.

Με το θέμα των «χαμένων παιδιών» ασχολήθηκε πριν ενάμιση χρόνο η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ, όμως η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη, καθώς καμία αρμόδια κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να απαντήσει για την τύχη τους.

Από την πλευρά της η Δικαιοσύνη, παρά την άσκηση δίωξης κακουργηματικού βαθμού με σκοπό να εντοπίσει κάθε υπαίτιο για την εξαφάνιση των παιδιών αυτών, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία για την υπόθεση και έτσι η δικογραφία είχε οδηγηθεί στο αρχείο με τη γνωστή ένδειξη «αγνώστων δραστών».

Με την εντολή της κ. Φάκου επιχειρείται εκ νέου η αξιολόγηση της υπόθεσης και η συλλογή κάθε νέου στοιχείου που θα μπορούσε να φωτίσει το θέμα της τύχης των παιδιών αυτών, και κυρίως να απαντηθεί εάν τα παιδιά είναι πράγματι θύματα αρπαγής ώστε να εντοπιστούν οι δράστες του εγκλήματος και οι συνεργοί τους.

Πηγή: in.gr