Βαθμολογία

500 αιτήσεις για ταμείο ανεργίας σε 1 μήνα

Πεντακόσιες αιτήσεις για επιδότηση πρώτη φορά από το ταμείο ανεργίας στον ΟΑΕΔ στο Βόλο μέσα σε ένα μήνα. Δύο χιλιάδες και πλέον νέα άτομα για επιδότηση από το ταμεία ανεργίας, προστέθηκαν στα μητρώα του ΟΑΕΔ από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Τα στοιχεία είναι πράγματι αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα σοκαριστικά, αφού έρχονται να επιβεβαιώσουν τη δεινή θέση που βρίσκεται η απασχόληση στην περιοχή. Στους 61.773 οι άνεργοι στη Θεσσαλία, μόνο ένα ποσοστό 12,5% δικαιούται το επίδομα ανεργίας των περίπου 460 ευρώ...

Οι πεντακόσιες από τις αιτήσεις που αφορούν στο Βόλο καταχωρήθηκαν στα μητρώα νέων ανέργων στη Μαγνησία και αφορούν σε άτομα που είτε απολύθηκαν γιατί καταγγέλθηκε η σύμβασή τους, είτε έληξαν οι συμβάσεις που είχαν συνάψει και δεν ανανεώθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, μόλις προχθές, δόθηκαν στη δημοσιότητα το μήνα Ιούλιο, στη Θεσσαλία προστέθηκαν 2.205 άτομα για πρώτη φορά στους καταλόγους ανεργίας του ΟΑΕΔ από τον προηγούμενο Ιούνιο που δικαιούνται επιδότησης από έξι μέχρι και 12 μήνες ανάλογα με την ασφάλιση και τη διάρκεια της σύμβασης που είχαν.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών στους ανέργους αναζητούντες εργασία από τον προηγούμενο μήνα εμφανίζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (1,60%), ενώ επίσης είναι απορίας άξιο, αλλά και επιβεβαιώνει την ίδια στιγμή, ότι ο τουρισμός στη Θεσσαλία «πάσχει» παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, το γεγονός ότι στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο είναι οι μόνες περιοχές που παρατηρείται ποσοστιαία αύξηση 3,14% στην αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων στον τομέα του επισιτισμού και των τουριστικών επαγγελμάτων.

Συνολικά η Θεσσαλία σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το παρατηρητήριο του ΟΑΕΔ, «μετρά» 61.773 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, από τους οποίους οι 27.065 άνεργοι περισσότερο από ένα χρόνο και οι 34.708 άνεργοι για περισσότερους από 12 μήνες. Από αυτούς οι επιδοτούμενοι είναι μόλις 7.459 άνεργοι, από τους οποίους για πρώτη φορά αίτηση τον Ιούλιο (αφού είχε προηγηθεί η απόλυσή τους) έκαναν 2.205 άτομα, 1.430 γυναίκες και 775 άνδρες.

«Βρέχει» καταγγελίες συμβάσεων

Σε επίπεδο Mαγνησίας το πρώτο τρίμηνο του 2013 καταγγέλθηκαν 1.200 περίπου συμβάσεις αορίστου χρόνου, έληξαν 600 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ καταγράφηκαν 450 οικειοθελείς αποχωρήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων καλά κρατεί, καθώς προκειμένου να μη βρεθούν στο δρόμο με ισχνή αποζημίωση, επιλέγουν να αποχωρήσουν νωρίτερα από την εργασία τους, λαμβάνοντας υψηλότερες αποδοχές ως αποζημίωση, που φυσικά από τον επόμενο μήνα δεν υφίστανται καν, εξαιτίας του νέου πλαισίου που θα εφαρμοστεί εξαιτίας των νέων μέτρων.

Η υποχώρηση της μισθωτής εργασίας σε επίπεδο Μαγνησίας συγκεντρωτικά καταγράφεται για τέταρτη συνεχή χρονιά και είναι ενδεικτικό της «πίεσης» που δέχονται η αγορά εργασίας και οι εργαζόμενοι.

Η ανεργία στις γυναίκες έχει ξεπεράσει το 35%, με αποτέλεσμα μία στις τρείς γυναίκες να είναι άνεργοι, ενώ στις ηλικίες από 25 έως 45 χρόνων με μορφωτικό επίπεδο (ΑΕΙ και ΤΕΙ) έχει ξεπεράσει το 50%.

Aπό τους ανέργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ). Ειδικότερα από το σύνολο των ανέργων πτυχιούχων το 33% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, και το 17% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ .

Το μορφωτικό επίπεδο όσων παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά στη Μαγνησία, είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αυξημένος και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία (35%) γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν κατάρτιση.

Υπολογίζεται επίσης ότι από τους αναζητούντες εργασία ανέργους το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Η απασχόληση των νέων μέχρι 30 ετών ανέρχεται στη Μαγνησία πλέον σε πολύ μικρό ποσοστό (13,9%) του συνόλου των απασχολούμενων, ενώ το 42,1% εξ αυτών είναι νέες γυναίκες. Οι νέοι μισθωτοί ανέρχονται στο 16% των μισθωτών.

Η σημαντική αύξηση των ανέργων σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σε άνδρες και γυναίκες. Όσον αφορά τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά φύλο των ανέργων αυτές είναι μεγαλύτερες στους άνδρες από ότι στις γυναίκες (50,3% για τους άνδρες έναντι 38,3% για τις γυναίκες).

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των ανδρών και των γυναικών που η διακοπή της εργασίας τους οφείλεται στην απόλυση, παραμένουν στο εργατικό δυναμικό ως άνεργοι, με τους δύο στους πέντε από αυτούς να παραμένουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ψάχνοντας μία οποιαδήποτε δουλειά περισσότερους από 36 μήνες (τρία χρόνια).

Πηγή: Εφημ. Ταχυδρόμος