Βαθμολογία

Αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ο Τσίπρας

«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, αλλά θα στηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτήν την ώρα από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.

«Υπάρχει κλίμα συντριπτικής δυναμικής για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία» εκτίμησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι αυτό είναι γνωστό στην κυβέρνηση, γι' αυτό και ανοίγει συζήτηση για αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στο μπόνους εδρών στις εθνικές εκλογές.

Αυτή η δυναμική -εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας- θα πολλαπλασιαστεί, «θα πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές». Στη συνέχεια, όπως προέβλεψε, «θα βρεθούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα στηρίξουν το έργο μας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του, γνωρίζοντας τις συνθήκες, δεν θα προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μόνο, αλλά μίας κυβέρνησης από «ικανούς, άξιους και έντιμους» και όχι μόνο από στελέχη του κόμματος. Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα πέσει από «δολιοφθορά» αλλά, όπως είπε, «από τη λαϊκή κινητοποίηση».

Αναφερόμενος δε στην θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός ότι «οι εκλογές θα γίνουν όποτε λέει το Σύνταγμα και όχι όποτε θέλει ο κ. Τσίπρας», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι και ο κ. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός έπειτα από εκλογές που έγιναν, πριν από τη συνταγματικά ορισμένη ημερομηνία, λόγω της λαϊκής αντίδρασης.

Αναφερόμενος σε όσα δεσμεύτηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες κατά τις ομιλίες του στο Λευκό Πύργο και στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν κάνουμε πανηγυρικές εξαγγελίες. Το πρόγραμμα μας είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η κάθε κυβέρνηση και είναι αδιαπραγμάτευτο».

Επίσης, επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ για τη λεγόμενη θεωρία των δύο άκρων, λέγοντας ότι την έχει επινοήσει η κυβέρνηση Σαμαρά αφενός για να αναχαιτίσει τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερα στρώματα και, αφετέρου, να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεργασίας με την ακροδεξιά.

Ο κ. Τσίπρας, με αφορμή την επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, είπε ότι «δεν βρήκαν μία λέξη για να καταδικάσουν την βάναυση επίθεση» και μίλησε για «πολιτική ίσων αποστάσεων» από πλευράς ΝΔ.

«Όποιος λαμβάνει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο Μανώλη Γλέζο και τον Νίκο Μιχαλολιάκο, πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στα στελέχη της ΝΔ να ανακόψουν τέτοιες «επικίνδυνες πολιτικές για τη χώρα και το λαό».

Πηγή: in.gr