Βαθμολογία

Δάνειο στο ΙΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις

Mε ταμειακή διευκόλυνση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η διευκόλυνση αυτή (προσομοιάζει με δάνειο διάρκειας πέντε ημερών για ποσό 150 εκατ. ευρώ) εξοφλείται από το ΙΚΑ με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται την τελευταία ημέρα του μήνα.

Πρόκειται για τακτική η οποία δεν θα προκαλούσε την παραμικρή ανησυχία εάν δεν συνέπιπτε με έγκυρες εκτιμήσεις για δραματική επιδείνωση όλων των οικονομικών και πληθυσμιακών μεγεθών του ΙΚΑ και των άλλων μεγάλων ασφαλιστικών Ταμείων. Η επιδείνωση αυτή εκδηλώνεται τώρα και με την αποτυχία της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων εισφορών.

Στο ΙΚΑ οι επιχειρήσεις που ρύθμισαν τα χρέη τους δεν ξεπερνούν τις 6.900, ενώ δεκάδες χιλιάδες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση για τις μέχρι 31.12.12 οφειλές, αδυνατώντας να ανταποκριθούν και στις τρέχουσες -για το 2013- υποχρεώσεις τους προς το Ίδρυμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τον Αύγουστο, σε ένα μήνα υψηλών προσδοκιών, λόγω του τουριστικού πυρετού με την έναρξη της ρύθμισης της «νέας αρχής» των 48 δόσεων, το ΙΚΑ εμφάνισε αύξηση εσόδων, έναντι του Ιουλίου, σε ποσοστό μόλις 0,1%. Με βάση δε τα στοιχεία του Ιουλίου, διαπιστώθηκε ότι οι νέες ρυθμίσεις συνέβαλαν ώστε να εισρεύσουν στα Ταμεία περί τα 22 εκατ. ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν με τις παλαιότερες ρυθμίσεις, το Ίδρυμα εισέπραξε περί τα 132 εκατ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr