Βαθμολογία

Μολυσμένο το νερό στα Λαρισινά παράλια

Ψυχραιμία και υπομονή συστήνει η Δημοτική Αρχή Αγιάς στους κατοίκους και επισκέπτες των παραλίων της και ιδιαίτερα στον άξονα Σκήτη-Πολυδένδρι-Αγιόκαμπος, όπου οι νέες μετρήσεις που έγιναν για την περιεκτικότητα αρσενικού στο πόσιμο νερό, δείχνουν συγκέντρωση αρσενικού (Αs) πολλαπλάσια της μέγιστης ανώτερης επιτρεπόμενης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ταυτόχρονα αποδεικνύουν πως το πρόβλημα που ταλαιπωρεί την περιοχή εδώ και χρόνια, παραμένει.

Ο Δήμος Αγιάς τους καλοκαιρινούς μήνες ενημέρωσε τους κατοίκους της παραλιακής ζώνης ότι απαγορεύεται η πόση τρεχούμενου νερού και πρέπει να εφοδιάζονται εμφιαλωμένο, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να μειώσει την έκταση του προβλήματος με την τοποθέτηση προστατευτικών φίλτρων.

«Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι γεωτρήσεις που γίνονται σε 4 σημεία της ευρύτερης περιοχής και θα μεταφέρουμε καθαρό νερό σε όλο το δίκτυο» διαβεβαιώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγιάς Αλέξανδρος Μπουζούκης. Ωστόσο η ανησυχία των κατοίκων της παραλιακής ζώνης διευρύνεται, ενώ πληθαίνουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, καθώς αποφεύγουν τη χρήση του νερού ακόμη και για προσωπική καθαριότητα, μαγειρική και άρδευση καλλιεργειών.

Ακόμη η οικονομική τους επιβάρυνση, με τη συνεχή αγορά εμφιαλωμένων νερών αρχίζει να φέρνει τους κατοίκους στα όριά τους τη στιγμή που η ΔΕΥ Αγιάς αρνείται να μειώσει τα τιμολόγιά της, ισχυριζόμενη πως «τα έργα (γεωτρήσεις) που γίνονται σήμερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρηματοδοτούνται και από τη δημοτική επιχείρηση».

Να σημειωθεί πάντως πως αρκετοί κάτοικοι, μετά τις επιστολές που έλαβαν από τον Δήμο Αγιάς για να αποφεύγουν το νερό προς πόση, απευθύνθηκαν σε διάφορα εργαστήρια ελέγχου, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως στις περιοχές Σκήτης- Πολυδενδρίου-Αγιοκάμπου το αρσενικό βρίσκεται στα όρια των 35 mg/l!

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αγιάς κ. Αλ. Μπουζούκη «από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα, μέσω γεωτρήσεων προσπαθήσαμε να βρούμε το κατάλληλο νερό για να τροφοδοτήσουμε το δίκτυο. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας εντάξαμε στο ΕΣΠΑ το έργο, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, το οποίο με την έκπτωση του ανάδοχου το κόστος μειώθηκε τελικά στα 550.000 ευρώ. Μέσα στον μήνα θα ολοκληρωθεί η ανόρυξη γεώτρησης στον Ρακοπόταμο και μέχρι τέλος του χρόνου και μια δεύτερη στην ίδια περιοχή, από την οποία οι ενδείξεις για την ποιότητα του νερού είναι θετικές. Να σημειωθεί πως στον Ρακοπόταμο είχαν προηγηθεί άλλες δύο, ανεπιτυχείς όμως, γεωτρήσεις. Ακόμη η γεώτρηση που έγινε στην Κουτσουπιά αποδείχτηκε πως μπορεί να μας δώσει 40 κ.μ. νερού και σε συνδυασμό με την κατασκευή μιας δεξαμενής θα πετύχουμε την ομαλή και ποιοτική υδροδότηση τόσο της Κουτσουπιάς, όσο και των ΔΔ Παλουριάς και Κόκκινου Νερού. Τέλος το επόμενο δίμηνο θα ολοκληρωθεί και η γεώτρηση στη Σκήτη, η οποία θα υδροδοτήσει τη Σκήτη και το Πολυδέντρι».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ

Το αρσενικό είναι ένα χημικό στοιχείο, μεταλλοειδές, που η ύπαρξή του στο περιβάλλον οφείλεται τόσο σε φυσικές διεργασίες όσο και σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Τα τελευταία χρόνια μετά τη μείωση του ανώτατου επιτρεπτού αποδεκτού ορίου συγκέντρωσης για το αρσενικό στο πόσιμο νερό, (από 50 μg/l δισεκατομμυριοστά στο λίτρο μειώθηκε στα 10 μg/l), πολλές περιοχές της χώρας μας, αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα με την καταλληλότητα του πόσιμου νερού, λόγω ακριβώς των υψηλών συγκεντρώσεων του στοιχείου αυτού. Οι έρευνες που έγιναν κατά καιρούς έδειξαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού οφείλονται στη φύση των πετρωμάτων της παραθαλάσσιας περιοχής της Λάρισας.

Στην περίπτωση των παραλίων της επαρχίας Αγιάς το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε φυσική ρύπανση, δηλαδή, στη φυσική προέλευση του στοιχείου. Αυτό διαπιστώθηκε από τη μελέτη που διενεργήθηκε το 2004, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ύστερα από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Μελιβοίας. Τότε η μελέτη απέκλεισε την προέλευση του αρσενικού από τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, διότι πρώτον στις περιοχές υδροληψίας δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια τέτοια προέλευση και δεύτερον δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο από την παραγοντική στατιστική ανάλυση των δεδομένων που έγινε.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία