Βαθμολογία

Τρία εμπόδια στην κινητικότητα

Αντιμέτωπη με ένα ακόμη θρίλερ, με επίκεντρο την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκεται η κυβέρνηση λίγες μόνον ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας για τον νέο κύκλο αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Το προαπαιτούμενο της υπαγωγής 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση, βρίσκεται σε οριακό σημείο, απειλώντας με νέα εμπλοκή τις διαπραγματεύσεις και εντείνοντας τον εκνευρισμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Βασική πηγή των προβλημάτων, η αδυναμία του υπ. Παιδείας να «συνεισφέρει» στο κύμα κινητικότητας, μετά την άρνηση των πανεπιστημίων να ανταποκριθούν στο αίτημα για άμεση υπαγωγή 1.765 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επιπλέον στοιχείο προβληματισμού αποτελεί και το ενδεχόμενο «αστοχιών» στην τελική λίστα των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα καθώς κυβερνητικές πηγές εκφράζουν ανησυχία κάποιοι εκ των διαθεσίμων που θα περιληφθούν να εξαιρούνται τελικά ως, ενδεικτικά, πολύτεκνοι. Πολλώ δε μάλλον όταν τα νούμερα που έχουν προβλεφθεί βγαίνουν οριακά καθώς, ενδεικτικά, πρόθεση είναι να εξαιρεθεί από αυτή τη φάση της κινητικότητας το υπ. Δημόσιας Τάξης που, κανονικά, θα εισέφερε περί τους 500 υπαλλήλους.

Ταυτόχρονα, η κινητικότητα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ οξύνει περαιτέρω το κλίμα στον χώρο της εκπαίδευσης, απειλώντας την κυβέρνηση με ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Χθες η ανοικτή σύγκλητος του ΕΜΠ απείλησε ανοικτά με λουκέτο το Ιδρυμα «εφόσον πειραχθεί έστω και ένας υπάλληλος». Ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με τους πρυτάνεις και διαμηνύει πως εάν ώς τη Δευτέρα, καταληκτική ημέρα για να λάβει την αξιολόγηση δομών που έχει ζητήσει, δεν ανταποκριθούν, τότε «θα πράξει ό,τι απαιτείται για την επίτευξη του στόχου». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις επιλογές του υπουργείου περιλαμβάνεται και το σενάριο της κοινοβουλευτικής τροπολογίας με την οποία θα ορίζεται ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων ανά Ιδρυμα, ειδικότητα και θέση, βάσει των διεθνών στοιχείων, και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του υπηρετούντος προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά την πορεία του προγράμματος, έχει συνεχείς επαφές με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, ενώ σήμερα συνεδριάζει υπό την προεδρία του το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του μηνός.

«Ακόμη και 1.300 από τον χώρο των ΑΕΙ-ΤΕΙ επαρκούν για την επίτευξη του στόχου» σημειώνουν στελέχη του υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ότι «θα είναι κρίμα να ενεργοποιηθούν άλλα σενάρια, εν πολλοίς άδικα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει αναλάβει η χώρα». Παρά το γεγονός ότι επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, ο εκνευρισμός στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι εμφανής, ενώ είναι σαφές ότι η επίτευξη των στόχων αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία της στρατηγικής Σαμαρά να φέρει την Ελλάδα στη θέση του «καλού μαθητή», διεκδικώντας με τη σειρά του από τους εταίρους να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες που έχουν δεσμευθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ