Βαθμολογία

Το γάλα στην εγκυμοσύνη «ψηλώνει» το παιδί

Ύψος φαίνεται πως κερδίζουν οι έφηβοι των οποίων οι μαμάδες έπιναν γάλα κατά την εγκυμοσύνη τους, σύμφωνα με νέα μελέτη δανών, ισλανδών και αμερικανών ειδικών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της ανάπτυξης των παιδιών 809 γυναικών τα οποία είχαν γεννηθεί στη Δανία κατά τα έτη 1988-1989. Αρχικά ζήτησαν από τις μητέρες να δηλώσουν πόσο γάλα κατανάλωναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Στη συνέχεια μέτρησαν το βάρος και το ύψος των μωρών, τα οποία και παρακολούθησαν για την επόμενη 20ετία.

Πίνοντας... ύψος!

Ομως αναφέρουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «European Journal of Clinical Nutrition», οι έφηβοι (αγόρια - κορίτσια) που προέρχονταν από μητέρες οι οποίες έπιναν περισσότερα από 150 ml γάλα την ημέρα εμφανίζονταν ψηλότεροι συγκριτικά με τους υπολοίπους. Φάνηκε ακόμα να έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους, γεγονός που υποδείκνυε ότι διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με τους υπολοίπους.

«Η κατανάλωση γάλακτος από την πλευρά της μητέρας φάνηκε να συμβάλει σημαντικά στον παράγοντα βάρους και ύψους του μωρού τόσο κατά τον τοκετό όσο και στο μέλλον» εξηγούν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η ευεργετική αυτή δράση για τον οργανισμό του παιδιού είναι ανιχνεύσιμη ακόμη και κατά την πρώιμη ενηλικίωση» προσθέτουν.

Προηγούμενα ευρήματα

Πρόσφατη βρετανική μελέτη είχε επίσης δείξει ότι οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να ενισχύσουν τη νοημοσύνη του βρέφους μέσω της κατανάλωσης γάλακτος, το οποίο είναι πλούσιο σε ιώδιο.

Εξετάζοντας τις περιπτώσεις περίπου 1.000 εγκύων οι επιστήμονες είδαν ότι όσες από τις συμμετέχουσες εμφάνιζαν χαμηλή πρόσληψη ιωδίου - το οποίο εντοπίζεται κυρίως σε ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα - είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες.

Πηγή: tovima.gr