Βαθμολογία

Στις 23 Σεπτεμβρίου έρχεται η τρόικα

Στις 23 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα η αποστολή της τρόικας ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ράις ανέφερε ότι ο Πολ Τόμσεν παραμένει επικεφαλής, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση αν υιοθετεί τη θέση κάποιων ότι η επόμενη έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα θα είναι «κόλαση», υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τι θα περιέχει αυτή.

Παρέπεμψε πάντως στην προηγούμενη έκθεση του Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει σημειώσει «αξιέπαινη πρόοδο» για τη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών, προσθέτοντας ότι απομένουν να γίνουν πολλά στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, εφόσον επιτευχθεί, θα διοχετευθεί στην ελάφρυνση των χαμηλοσυνταξιούχων, ο κ. Ράις δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.

Απέφυγε επίσης να απαντήσει και στο κατα πόσον το επιδιωκόμενο πλεόνασμα μπορείο να επιφέρει νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αρκούμενος να σχολιάσει ότι: «Ολοι μας επιδιώκουμε να ξεπεραστεί η κρίση, να βελτιωθεί η ανάπτυξη και να βοηθήσουμε τους ανέργους». Ο κ. Ράις στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ανεργίας λέγοντας ότι το ΔΝΤ προβληματίζεται για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο τέλος της ημέρας, επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, οι προσπάθειές μας έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους.

Σε ερώτηση για τη δέσμευση των Ευρωπαίων όσον αφορά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την Ελλάδα, παρέχοντας επαρκή στήριξη, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα εφαρμόζει το συμφωνηθέν πρόγραμμα. Ο κ. Ράις, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης θα εξεταστούν οι εξελίξεις επί του ζητήματος και "θα δούμε που βρισκόμαστε".

Πηγή: ΕΘΝΟΣ