Βαθμολογία

Βαρύτατες οι επιπτώσεις του καπνού στη στοματική υγεία

Ο καπνός, και ειδικότερα οι τουλάχιστον 60 χημικές ουσίες που περιέχει, ευθύνεται για τους μη ιάσιμους καρκίνους στο στόμα, στον φάρυγγα και στον λάρυγγα. Οι βαρύτατες επιπτώσεις του καπνού στη στοματική υγεία αναδεικνύονται από τους ειδικούς του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας.

«Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι πολλές. Ορισμένες στοματικές βλάβες που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι αθώες και αναστρέψιμες όπως η νικοτινική στοματίτιδα, η μελάγχρωση ούλων, η τριχωτή γλώσσα κλπ, άλλες όμως όπως οι προκαρκινικές βλάβες και ο καρκίνος του στόματος έχουν σοβαρή πρόγνωση και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς» ανέφερε η καθηγήτρια Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Αλεξάνδρα Σκλαβούνου- Ανδρικοπούλου, σε εκδήλωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθήνας, που διοργανώθηκε με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα που είναι αφιερωμένη στις βλάβες του στόματος από το κάπνισμα.

Ο πρόεδρος του ΟΣΑ, κ. Αθανάσιος Υφαντής τόνισε ότι ο οδοντίατρος μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στους ασθενείς προκειμένου να διακόψουν το κάπνισμα και κάλεσε τους επιστήμονες του συλλόγου να ενημερώνουν τους επισκέπτες τους με τα ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια.

Ομάδα υψηλού κινδύνου οι καπνιστές

Μάλιστα, η  λευκοπλακία, η  συχνότερη βλάβη του στόματος που έχει το δυναμικό να εξελιχθεί σε καρκίνο εμφανίζεται κατά  80%-90% σε καπνιστές. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε ποσοστό που αγγίζει το 50% σε υποχώρηση ή και πλήρη εξαφάνιση της λευκοπλακίας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο καρκίνος του στόματος μαζί με τον καρκίνο του φάρυγγα και του λάρυγγα αντιπροσωπεύει την 6η συχνότερη μορφή  καρκίνου στον άνθρωπο και έχει σοβαρή πρόγνωση με ποσοστό 5ετούς επιβίωσης 40%-50%. Ο κίνδυνος επίσης ανάπτυξης δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου στο ανώτερο αναπνευστικό ή  γαστρεντερικό σύστημα είναι 2-6 φορές μεγαλύτερος σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος που συνεχίζουν την καπνιστική τους συνήθεια.

Ανάλογη βαρύτατη επίπτωση φαίνεται ότι έχει το κάπνισμα και στις περιπτώσεις των ατόμων που φέρουν οδοντικά εμφυτεύματα, που αποτελούν πλέον  αναπόσπαστο μέρος της οδοντιατρικής πράξης, όπως επισήμανε ο κ. Γιάννης Καρούσης, επίκουρος καθηγητής Περιοδοντολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης ο κ. Σπύρος Βασιλόπουλος, λέκτορας Περιοδοντολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή τόνισε ότι τo κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση Περιοδοντικής νόσου.