Βαθμολογία

Γάλα χωρίς «ταυτότητα» στην αγορά

Διάτρητη ήταν τελικά η Αγορανομική Διάταξη του 2009 επί υφυπουργείας Βλάχου για την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης, καθώς μετά από παρέμβαση της Κομισιόν, το αρμόδιο υπουργείο αναγκάστηκε να αποσύρει την επίμαχη διάταξη. Αποτέλεσμα στους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ στις 22 Αυγούστου, να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη Αγορανομική Διάταξη.

Εξέλιξη η οποία έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες αλλά και στους κτηνοτρόφους οι οποίοι ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Η εξέλιξη αυτή όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς δυναμιτίζει την ελληνική παραγωγή αλλά και την ελληνική γαλακτοβιομηχανία, μεγάλη μερίδα της οποίας αντιμετωπίζει λόγο κρίσης σημαντικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει προστασία για το ελληνικό προϊόν (γαλακτοκομικά και αγελαδοτροφία εν προκειμένω) μέσω της θέσπισης του ελληνικού σήματος, το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι θα είναι προορατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης θα καθορίσει τα κριτήρια για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις. Μεταξύ των κριτηρίων που θα περιλαμβάνονται είναι τα εξής:

*Κατά τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα θα αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη ελληνικό σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα (τιμολόγια, παραστατικά)

*Η κάθε επιχείρηση που έχει ελληνικό σήμα υποχρεούται να τηρεί αρχείο με προμηθευτές γάλακτος και με εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας

*Διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και προστίθεται η δυνατότητα αντίστροφης επιβεβαίωσης

*Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας του γάλακτος πρέπει να είναι στην Ελλάδα

*Το γάλα που διατίθεται στην κατανάλωση ή χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη πρέπει να παράγεται σε μονάδες εκτροφής γαλακτοφόρων ζώων στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να «αποκαλυφθεί» και το logo του ελληνικού σήματος για τη δημιουργία του οποίου έχει συσταθεί μια επιτροπή υπό τον κ. Αβραμόπουλο, η οποία θα προσδιορίσει τα κριτήρια του σήματος γενικότερα.

Ενέργειες για τη θέσπιση του ελληνικού σήματος οι οποίες σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου ανάπτυξης συνάγουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάτι που μένει να αποδειχθεί στη πράξη. Πάντως κάτι ανάλογο είχε υποστηρίξει το 2009 και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος για την "επίμαχη" αγορανομική διάταξη.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ΑΔ του Γ. Βλάχου για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα ξεκίνησε να ισχύει στα μέσα του 2009.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2010 η Κομισιόν απευφάνθη ότι δεν επιτρέπεται η υποχρεωτική αναγραφή γιατί αντίκειται όπως υποστήριξε στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι και τα μέσα του 2011 ζητείται από την ελληνική πλευρά παράταση στην εφαρμογή της απόφασης προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα στη χώρα. Το 2011 λαμβάνεται απόφαση για μη υποχρεωτικότητα η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τα τέλη του 2014.

Πηγή: euroday.gr