Βαθμολογία

Εκκρεμούν 150 εκ. ευρώ επιστροφές ΦΠΑ

Περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ οφείλονται από το κράτος στις θεσσαλικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Λάρισας, Σωτήρη Γιαννακόπουλου.

Την ίδια στιγμή, η εξαγωγική δραστηριότητα δείχνει σημάδια σοβαρής «κόπωσης», με τους εξαγωγικούς φορείς να σημαίνουν τον κώδωνα κινδύνου συνεχώς, το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρόλο που η επιχειρηματική κοινότητα γνωρίζει πως μόνον στις εξαγωγές μπορεί να στραφεί, η συμμετοχή στα προ- γράμματα –τα όποια υπάρχουν- είναι μικρή.

Οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν κάμψη για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, στον υπό εξέταση μήνα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών παρουσίασε μείωση της τάξης του 6,3% και η αξία τους διαμορφώθηκε στα 1,433 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης 8,5% τον Ιούνιο και 7,8% τον Μάιο. Οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 2,9% και προς τις τρίτες χώρες κατά 12%. Εάν προστεθούν τα πετρελαιοειδή, τότε η εικόνα αλλάζει τελείως και οι ελληνικές εξαγωγές εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 6,7%, με την αξία να διαμορφώνεται στα 2,371 δισ. ευρώ.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΥ

Μιλώντας στην «Ε», ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγαλύτερη «αδράνεια» από τις επιχειρήσεις, ως προς τις εξαγωγικές τους επιδόσεις, κυρίως εξαιτίας του ότι η έλλειψη ρευστότητας είναι ολοένα και πιο πιεστική για τις δραστηριότητες των εταιρειών. Παράλληλα, οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία μέρος της ρευστότητας που οι ίδιες άντλησαν από την ελληνική κοινωνία –στην οποία περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστού γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν σε αυτό προστεθεί και η μη επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ από το κράτος προς τις επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι πάνω από 1 δισ. ευρώ «οφείλεται», συνολικά, στις ελληνικές εταιρείες από την επιστροφή ΦΠΑ. Για τις θεσσαλικές επιχειρήσεις, το Επιμελητήριο εκτιμά ότι έχουν λαμβάνειν πάνω από 150 εκατ. ευρώ –«αυτό είναι ένα έξτρα φορτίο για τις ελληνικές επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο κ. Γιαννακόπουλος.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΙΙ

Να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια ΙΙ», από την ΑΕΔΕΠ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 30 εκατ. ευρώ, ενώ στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στ.Ελλάδας αντιστοιχεί ποσό 1,6 εκατ. ευρώ. Ο πρoϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων θα πρέπει να κυμαίνεται από 20.000 ως 200.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται από 30% ως 55%, ανάλογα με το μέγεθος και τον τομέα δραστηριοποίησης (μεταποίηση, κατασκευές, εμπόριο, υπηρεσίες). Να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα, το «Εξωστρέφεια Ι», συμμετείχαν μόλις 18 θεσσαλικές επιχειρήσεις –γεγονός που καταδεικνύει την «αδράνεια» που επικρατεί. Μάλιστα, δόθηκε παράταση στο προηγούμενο πρόγραμμα, προκειμένου να μπορέσει να απορροφηθεί το ποσό του προϋπολογισμού. Οι διαχειριστές του προγράμματος ευελπιστούν σε μεγαλύτερη συμμετοχή στη δεύτερη αυτή προκήρυξη. Να αναφερθεί ότι η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων λήγει στις 10 Οκτωβρίου.

Τρεις είναι οι κυριότερες διαφορές, σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα: πρώτον, ότι μπορούν να καταθέσουν προτάσεις και οι μεγάλες επιχειρήσεις μόνες τους, χωρίς δηλαδή συνέργεια, δεύτερον ότι είναι επιλέξιμες ως δαπάνες και αυτές για παραγωγικό εξοπλισμό και τρίτον δεν είναι προϋπόθεση το κλείσιμο μιας χρήσης.

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Στο μεταξύ, ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της αγοράς της Κίνας διοργανώνει το Επιμελητήριο Λάρισας, αύριο, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα. Ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η διακεκριμένη δικηγόρος Αγγελική Λανάρα, η οποία διαθέτει πολυετή εξειδίκευση αλλά και εμπειρία στην κινεζική επιχειρηματική κουλτούρα διαθέτοντας γραφεία και στην Shanghai. Στην εκδήλωση θα αναλυθεί το προφίλ της κινεζικής αγοράς και θα δοθούν χρήσιμες και ουσιαστικές πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να οργανώσουν επιχειρηματικές συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες.

Πηγή: ΕΦ. Ελευθερία