Βαθμολογία

Φεύγουν 700 υπάλληλοι από την Eurobank

Το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων της Eurobank βρίσκεται στην τελική ευθεία και στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του προγράμματος θα είναι η αποχώρηση περίπου 700 εργαζομένων που αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της τράπεζας στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank απασχολεί 7.187 άτομα στην Ελλάδα, ενώ σε επίπεδο ομίλου απασχολεί 17.166 εργαζομένους.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε χθες το αντίστοιχο πρόγραμμα του Ομίλου Πειραιώς. Ο συνολικός αριθμός των συμμετοχών έφθασε τους 2.182 υπαλλήλους, και αντιπροσωπεύει το 12% περίπου των εργαζομένων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, η συμμετοχή ξεπέρασε τον στόχο της διοίκησης για τη συμμετοχή ποσοστού 10% των εργαζομένων. Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την Eurobank, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης οι όροι του προγράμματος θα ανακοινωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, με στόχο το πρόγραμμα να «τρέξει» τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου. Ενα πρόβλημα που απασχολεί τη διοίκηση της τράπεζας είναι ο μικρός μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων, γεγονός που αποτελεί αντικίνητρο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι τα αντίστοιχα προγράμματα παρέχουν κίνητρα βάσει των ετών εργασίας σε έναν οργανισμό και κατά συνέπεια όσο περισσότερα χρόνια εργάζεται κάποιος τόσο πιο ελκυστική είναι η προοπτική συμμετοχής του στο πρόγραμμα. Για να ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό η διοίκηση της τράπεζας επεξεργάζεται εναλλακτικές δυνατότητες όπως η αναγνώριση της συνολικής προϋπηρεσίας ενός εργαζομένου, δηλαδή όχι μόνο τα έτη που έχει εργαστεί στην Eurobank αλλά και τα έτη προϋπηρεσίας σε προγενέστερους εργοδότες. Ετσι, το πρόγραμμα θα μπορέσει να καταστεί ελκυστικό και για άτομα που εργάζονταν σχετικά λίγα χρόνια στον όμιλο.

Σημειώνεται ότι για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Eurobank (όπως και όλων των συστημικών τραπεζών) θα πρέπει να εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την τρόικα.

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα πραγματοποιήσει και η Εθνική Τράπεζα. Η τράπεζα έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της και αναμένει το «πράσινο φως» της τρόικας για να το υλοποιήσει. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε περίπου 2.000 εργαζομένους. Πηγές της τράπεζας εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες το σχετικό πρόγραμμα θα εγκριθεί και υλοποιηθεί πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης για τη μείωση του προσωπικού του ομίλου βρίσκεται στα πλάνα της διοίκησης, ωστόσο όπως σημειώνουν πηγές της τράπεζας επί του παρόντος το σχέδιο δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί.

Στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης οι τράπεζες επιδιώκουν να προχωρήσουν στη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού κατά περίπου 20% σε βάθος τριετίας. Οι τράπεζες επιδιώκουν η μείωση του προσωπικού να πραγματοποιηθεί με «φιλικό» για τους εργαζομένους τρόπο κυρίως μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης. Επιπλέον ο στόχος του 20% θα επιτευχθεί και μέσω της φυσικής αποχώρησης εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης.

Πηγή: H Kαθημερινή