Βαθμολογία

Kαι δάσκαλοι στο «χορό» των κινητοποιήσεων

Μετά το... λουκέτο σε γυμνάσια και Λυκεία από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, στο «χορό» των κινητοποιήσεων ετοιμάζονται όπως όλα δείχνουν να μπουν και οι δάσκαλοι στα δημοτικά σχολεία. Μετά την απόφαση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, που έλαβαν οι καθηγητές, η ΟΛΜΕ συναντήθηκε με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, με στόχο «τη συγκρότηση Πανεκπαιδευτικού Μετώπου».

Το απόγευμα οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Βουλή κατά του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο, που ψηφίζεται σήμερα.

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, όπως δήλωσε στο newpost ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χαράλαμπος Κόκκινος, από τα γραφεία της ΟΛΜΕ δάσκαλοι και καθηγητές θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Την ίδια ώρα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος έχει ήδη λάβει απόφαση για συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 18-19 Σεπτεμβρίου ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει η γενική συνέλευση των προέδρων για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, επικύρωσαν τις αποφάσεις των τοπικών ΕΛΜΕ για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Από τις 85 ΕΛΜΕ οι 72 τάχθηκαν υπέρ των πενθήμερων απεργιών, κάτι που έγινε χθες δεκτό από την Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση που δεν είχε ιδιαίτερες εντάσεις, αφού οι διαφωνίες αφορούσαν κυρίως στη διάρκεια της απεργίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις για το θέμα, ενώ ο κ. Αρβανιτόπουλος επιμένει ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά και πως δεν έχει τεθεί θέμα επιστράτευσης των καθηγητών, όπως έγινε τον Μάιο, καθώς τότε υπήρχαν λόγοι δημόσιου συμφέροντος (οι πανελλαδικές εξετάσεις).

Πηγές πάντως του υπουργείου Παιδείας εκφράζουν την άποψη ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν θα έχουν μεγάλη συμμετοχή -τουλάχιστον στην περίπτωση που αποφασιστεί απεργία και για δεύτερη εβδομάδα-, καθώς οι εκπαιδευτικοί έχουν εξαντληθεί οικονομικά, αλλά και γιατί δεν συμφωνούν με τις κινήσεις των συνδικαλιστών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, συναντήθηκε χθες το απόγευμα με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Στην σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, όπως οι σχολικοί τροχονόμοι, η μεταφορά των μαθητών καθώς και το ζήτημα των καθαριστριών στα σχολεία.

Ο κ. Μιχελάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο έχει δώσει ήδη 21 εκατ. ευρώ για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Όσον αφορά το θέμα των καθαριστριών, ανακοίνωσε ότι έχει ενταχθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή, ενώ δεσμεύθηκε να είνα σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς φορείς, στην περίπτωση που χρειαστούν έκτακτα κονδύλια προκειμένου τα οποία προβλήματα δημιουργηθούν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Πηγή: newpost.gr