Βαθμολογία

«Άνθρακες» η μείωση του ΦΠΑ

Μικρό μέρος μόνο της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ φαίνεται ότι πέρασε στις λιανικές τιμές στον κλάδο της εστίασης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών στην ομάδα «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια» υποχώρησε τον Αύγουστο του 2013, πρώτο μήνα εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ, κατά 1,4%, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 οι τιμές μειώθηκαν κατά 3%.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2013 ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από 23% σε 13%, όμως οι τιμές δεν έχουν υποχωρήσει κατά 8%.

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζεται ότι η επιτυχία του μέτρου είναι μεγαλύτερη από την προσδοκώμενη, καθώς τονίζεται ότι ούτε και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε περάσει ολόκληρη στις τιμές καταναλωτή.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου από την πλευρά τους αποδίδουν την περιορισμένη πτώση των τιμών στο γεγονός ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θέλησαν να εκμεταλλευθούν την αυξημένη τουριστική κίνηση για να αποκομίσουν μεγαλύτερο τζίρο και έτσι δεν προχώρησαν τον Αύγουστο σε μείωση των τιμών.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι οι τιμές στον κλάδο της εστίασης ακολουθούσαν ανοδική τάση πριν από τον Σεπτέμβριο του 2011. Μετά την αύξηση του ΦΠΑ οι τιμές αυξάνονταν συνεχώς με την ετήσια μεταβολή να φτάνει ακόμη και το 4,15% τον Δεκέμβριο του 2011 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010. Στο διάστημα, πάντως, Σεπτεμβρίου 2011Ιουλίου 2012 η μέση ετήσια μεταβολή ήταν της τάξης του 2,9%, παρά την αύξηση του συντελεστή κατά 10%. Από τον Αύγουστο του 2012 η επίδραση της αύξησης του ΦΠΑ εξουδετερώθηκε και φαίνεται αργή αλλά σταθερή μείωση των τιμών, ενώ τον Αύγουστο του 2013 η μείωση σε σχέση με ένα χρόνο πριν είναι της τάξης του 3%. «Η αντίδραση της αγοράς είναι πολύ γρήγορη» υποστήριξε μιλώντας στην «Κ» ο γ.γ. Καταναλωτή κ. Γ. Στεργίου και εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα οι μειώσεις των τιμών σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης του 3%-4%.

Οι εστιάτορες από την πλευρά τους εκτιμούν ότι το μέτρο μπορεί να μην έχει αποδώσει τα μέγιστα ως προς τη μείωση των τιμών, αλλά υποστηρίζουν ότι ανεκόπησαν τα «λουκέτα» και η αύξηση της ανεργίας. «Χρειάζεται λίγο υπομονή για να δούμε την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Τον Σεπτέμβριο εκτιμώ ότι θα μειώσουν και άλλοι επιχειρηματίες τις τιμές. Επιπλέον, τον Αύγουστο έγιναν προσλήψεις στον κλάδο», τόνισε μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων (ΣΕΠΟΑ) κ. Θ. Παπανικολάου. Υπενθυμίζεται ότι το 90% των μελών του ΣΕΠΟΑ έχουν ενταχθεί στη συμφωνία για τον ΦΠΑ και έχουν λάβει το ειδικό σήμα συμμόρφωσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα μεμονωμένα εστιατόρια είναι μόλις 20%.

Τρεις είναι οι λόγοι που σύμφωνα με τους ίδιους τους εστιάτορες δεν πέρασαν ακόμη στις τιμές πλήρως τη μείωση του ΦΠΑ: πρώτον, πολλοί είχαν απορροφήσει την αύξηση, δεύτερον, δεν το έπραξαν μες στον Αύγουστο για να έχουν αυξημένο τζίρο και τρίτον, θεωρούν ότι εάν μειώσουν τις τιμές τώρα και μετά επανέλθει ξανά στο 23% ο ΦΠΑ δεν θα μπορούν να αυξήσουν τις τιμές εκ νέου, διότι θα χάσουν την πελατεία τους.

Πέραν, βεβαίως, των όσων συμβαίνουν στην εστίαση, στην ελληνική οικονομία για έκτο συνεχή μήνα παρατηρείται το φαινόμενο του αποπληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Αύγουστο του 2013 κατά 1,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012.

Η μείωση για μια ακόμη φορά αποδίδεται κυρίως στη μείωση των τιμών των υπηρεσιών (υγεία, μεταφορές, εκπαίδευση, εστίαση) και λιγότερα στη υποχώρηση των τιμών των προϊόντων. Μάλιστα, εκεί καταγράφονται αυξήσεις για μια ακόμη φορά σε σειρά αγαθών όπως στις πατάτες (αύξηση 29,2% σε ετήσια βάση), στα φρούτα (5,8%), στον καπνό (4,5%) και στα κρέατα (1,2%).

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί η σχετική «ακαμψία» των τιμών στα είδη ένδυσης-υπόδησης (η ομάδα αυτή καταγράφει ανατιμήσεις 0,1% σε ετήσια βάση) παρά τη δραματική συρρίκνωση του τζίρου και την αύξηση των «λουκέτων» στον κλάδο.

Πηγή: Η Καθημερινή