Βαθμολογία

270 εκ. ευρώ φέτος για το επίδομα θέρμανσης

Σε 270 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει εφέτος (2013-2014) το κονδύλι που θα διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης, ενώ για την περίοδο 2014-2015 το συνολικό ποσό αναμένεται να ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, μελετάται να είναι περισσότερο ελαστικά τα κριτήρια χορήγησης, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, στο περιθώριο των εγκαινίων της ΔΕΘ, το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το ποσό των περίπου 200 εκατ. ευρώ που έμεινε αδιάθετο από το επίδομα θέρμανσης της περυσινής περιόδου, δεν πρόκειται να προστεθεί στο κονδύλι που θα χορηγηθεί εφέτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνους», το υπουργείο Οικονομικών μελετά αλλαγές στον τρόπο καταβολής του επιδόματος θέρμανσης αλλά και στα κριτήρια προσδιορισμού των δικαιούχων.

Στόχος είναι αρχικά να χορηγείται προκαταβολικά το επίδομα, πριν δηλαδή γίνει η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, και αφετέρου να διευρυνθούν τα εισοδηματικά και άλλα κριτηρία που ισχύουν σήμερα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που το λαμβάνουν.

Tο σχέδιο των αλλαγών θα τεθεί υπόψη της τρόικας, ώστε να υπάρξει συμφωνία επί του θέματος και να προχωρήσει η εφαρμογή του.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, μόνο το 30% περίπου των δικαιούχων υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος, ενώ ακόμη και όσοι υπέβαλαν αίτηση καθυστέρησαν να λάβουν το επίδομα.

Τελικά διατέθηκαν μόνο 82 εκατ. ευρώ από τα 280 εκατ. ευρώ. Πλέον προκρίνεται η λύση της καταβολής του προκαταβολικά, πριν δηλαδή από την παραγγελία του πετρελαίου, πιθανότατα σε δύο δόσεις.

Σε ότι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος, προωθείται αύξηση κατά 5.000 ευρώ.

Μέχρι τώρα για να λάβει κανείς επίδομα θα πρέπει αν είναι άγαμος, να έχει ετήσιο συνολικό εισόδημα 25.000 ευρώ.

Το εισόδημα ανεβαίνει στις 35.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο είναι 38.000 ευρώ (συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

Η τρίτη αλλαγή που εξετάζεται είναι το επίδομα να χορηγείται και για τις δευτερεύουσες κατοικίες ή να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην πρώτη κατοικία.

Τέλος, 15 βουλευτές της ΝΔ, επικαλούμενοι τις δραματικές διαπιστώσεις του ΙΟΒΕ και την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, σε ερώτηση που απηύθυναν σήμερα στον υπουργό Οικονομικών, ζητούν να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης και να δοθεί στην πρώτη κατοικία με εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικά για την περιφέρεια, οι βουλευτές ζητούν να τεθεί ως κριτήριο το υψόμετρο και να επιδοτηθεί η καύση ξύλου, πέλλετ και βιομάζας, εκτός από το πετρέλαιο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ