Βαθμολογία

Σοκαριστικό βίντεο από χημικά στη Συρία (Video)

Ημίγυμνοι άνδρες πεσμένοι στο έδαφος με σπασμούς και προβλήματα αναπνοής. Παιδιά που ψυχορραγούν σε σκοτεινούς κλειστούς χώρους όπου ακούγονται κραυγές πόνου και προσευχές. Αυτές είναι μερικές από τις σοκαριστικές σκηνές που περιλαμβάνονται στα δεκατρία βίντεο που οι μυστικές υπηρεσίες της κυβέρνησης Ομπάμα έδειξαν σε ομάδα Γερουσιαστών σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών με σκοπό να δικαιολογήσουν μια επέμβαση στη Συρία.

Τα βίντεο τα οποία κατάφερε να αποκτήσει αποκλειστικά το αμερικανικό δίκτυο CNN, το οποίο όμως υπογράμμισε πως δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τη γνησιότητά τους, αποδεικνύουν κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πως το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων κατά Σύρων αντικαθεστωτικών την 21η Αυγούστου.

Οι σκηνές που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το CNN σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τζέικ Τέιπερ που εξασφάλισε το αποκλειστικό ρεπορτάζ, είναι αυτές που προκαλούν λιγότερη φρίκη στους τηλεθεατές. Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν πως οι σκηνές μαγνητοσκοπήθηκαν στην Τζαμπάρ, την Ντούμα και την Ντάρια, περιοχές έξω από τη Δαμασκό και δείχνουν άνδρες και μικρά παιδιά να παρουσιάζουν αντίδραση σε κάποια χημική ουσία, η οποία σύμφωνα με τις υπηρεσίες είναι το αέριο σαρίν.

Παρόλο που οι σκηνές είναι σοκαριστικές το αμερικανικό δίκτυο υπογραμμίζει πως δεν είναι εύκολο να αποδείξουν ποιος ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις με χημικά όπλα. Η πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας Ντάιαν Φαινστάιν παρακολούθησε τις σκηνές και ζήτησε να προβληθούν σε όλα τα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας.