Βαθμολογία

Σήκωσαν δύο χρηματοκιβώτια στον Βόλο!

Στη διάρκεια της ίδιας νύχτας, προχθές, σπείρα με σχέδιο και οργάνωση σήκωσε από δύο επιχειρήσεις της Μαγνησίας χρηματοκιβώτια 300 κιλών το ένα! Οι καλοσχεδιασμένες διαδοχικές εισβολές στις εγκαταστάσεις του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Δήμητρα» και σε γνωστή εμπορική επιχείρηση κρεάτων έχουν σημάνει συναγερμό στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Οι δύο στόχοι της συμμορίας των τεσσάρων -σύμφωνα με τα κλειστά καταγραφικά κυκλώματα- δε θεωρούνται τυχαία επιλογή. Αποτελούν ακμάζουσες οικονομικά επιχειρήσεις, ακόμη και σε περίοδο κρίσης. Φαίνεται ότι το γνώριζαν καλά, όπως ήταν καλοί γνώστες των χώρων που θα χτυπούσαν, τους οποίους φαίνεται ότι δεν επισκέφθηκαν για πρώτη φορά...

Επαγγελματίες, με όλο τον εξοπλισμό και με μελέτη για τα συστήματα ασφαλείας των χώρων που διέρρηξαν, έδρασαν με χειρουργική λεπτομέρεια και έγιναν καπνός σε λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας, σε κάθε διάρρηξη, παρά το ότι είχαν να φορτώσουν βαριά χρηματοκιβώτια. Στο περιεχόμενό τους είχαν μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά και εκατοντάδες επιταγές.

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας βρίσκονται οι μαγνητοσκοπημένες από τις κάμερες ασφαλείας κινήσεις των «τεσσάρων». Από την πρώτη ανάγνωση των κινήσεών τους γίνεται φανερό ότι είχαν σχεδιάσει με ακρίβεια πώς και πού θα κινηθούν.

Στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό «Η Δήμητρα», το σύστημα συναγερμού ενεργοποιήθηκε στις 12.31 μετά τα μεσάνυχτα, όταν οι δράστες διέρρηξαν την κεντρική είσοδο του κτιρίου. Περνώντας στο εσωτερικό κινήθηκαν, χωρίς αναζήτηση, στο γραφείο του λογιστηρίου, όπου βρίσκονταν το χρηματοκιβώτιο ύψους ενός μέτρου και πλάτους 70 εκατοστών. Περίπου 300 κιλά το βάρος του χρηματοκιβωτίου, το οποίο έσυραν προς την έξοδο, φροντίζοντας μάλιστα να στρέψουν προς άλλη κατεύθυνση την κάμερα ασφαλείας.

Με κλαρκ που υπήρχε στον αύλειο χώρο του Συνεταιρισμού φόρτωσαν το χρηματοκιβώτιο σε αυτοκίνητο. Από τη στιγμή της ενεργοποίησης του συναγερμού, στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού αφίχθησαν 20 λεπτά αργότερα ο πρόεδρος Γιάννης Κίτσιος, σύμβουλοι και υπάλληλος. «Μας ξέφυγαν για λίγα λεπτά. Ηταν ζήτημα 4 - 5 λεπτών για να βρεθούμε κατά πρόσωπο μαζί τους», περιέγραψε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Οι δράστες δεν έχασαν ούτε λεπτό εφαρμόζοντας το σχέδιό τους και είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς έχει επισκεφθεί τους χώρους και τους γνώριζε με όλες τις λεπτομέρειες. Από νωρίς το πρωί, η διοίκηση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου φρόντισε να μπλοκάρει τις επιταγές που «εξαφανίστηκαν».

Στην επιχείρηση εμπορίας κρεάτων

Οι κινήσεις των δραστών καταγράφηκαν παρόμοιες στην επιχείρηση εμπορίας κρεάτων, από την οποία εξαφανίστηκε χρηματοκιβώτιο 250 κιλών. Το χρηματοκιβώτιο δεν ήταν πακτωμένο, καθώς ο επιχειρηματίας δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι θα μπορούσε να κουβαληθεί.

Στην επιχείρησή του οι δράστες -και σε αυτή την περίπτωση φορώντας κουκούλες- κινήθηκαν επίσης στα... τυφλά προς το χρηματοκιβώτιο, δείχνοντας ότι γνώριζαν το σημείο όπου βρίσκονταν. Το εναπόθεσαν σε μία μελαμίνη, ώστε να διευκολύνουν την προσπάθειά τους να το σύρουν προς την έξοδο. Και από την επιχείρηση εμπορίας κρεάτων εισέβαλαν στο χώρο, φόρτωσαν και εξαφανίστηκαν σε λίγα λεπτά.

Μία από τις επιταγές της επιχείρησης βρέθηκε το πρωί στην εθνική οδό, στον κόμβο του Αερινού. Αστυνομικοί της Ασφάλειας που έσπευσαν στο σημείο εντόπισαν πεταμένο, σε χώρο του πάρκινγκ στην εθνική οδό, ολόκληρο το πακέτο επιταγών του επιχειρηματία, το οποίο επιστράφηκε στα χέρια του.

Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό και εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για τα ίδια άτομα πίσω από την αρπαγή των δύο μεγάλων χρηματοκιβωτίων.

Πηγή: Ταχυδρόμος