Βαθμολογία

Σύροι αντάρτες εκτελούν τους στρατιώτες

Ενα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει τους αντάρτες στην Συρία να εκτελούν επτά στρατιώτες των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι αντάρτες στέκονται πάνω από τους αιχμαλώτους τους με τα όπλα στραμμένα στα κεφάλια των τρομοκρατημένων θυμάτων τους.
Οι πλάτες τους φέρουν κόκκινα σημάδια. Τα πρόσωπά τους ακουμπούν στο χώμα κι ενώ ο επικεφαλής του αποσπάσματος προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους της πράξης που θα ακολουθήσει :
«Εδώ και πενήντα χρόνια, είναι σύντροφοι στη διαφθορά», είπε. «Ορκιζόμαστε στον Κύριο του Θρόνου, ότι αυτό είναι ο όρκος μας : Θα πάρουμε εκδίκηση».
Μόλις σταμάτησε να μιλάει, πυροβόλησε με μία σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τον πρώτο κρατούμενο, δίνοντας το σύνθημα στους υπόλοιπους να τον μιμηθούν. Η σκηνή της ομαδικής δολοφονίας τεκμηριώνεται σε βίντεο που μετέφερε πριν από λίγες ημέρες κρυφά έξω από τη Συρία πρώην αντάρτης που δεν άντεξε άλλο την αλόγιστη βία. Παράλληλα, αποκαλύπτεται μία σκοτεινή εικόνα για το πώς πολλοί αντάρτες έχουν υιοθετήσει βάρβαρες και ανελέητες τακτικές, όπως το καθεστώς που θέλουν να ανατρέψουν.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται διχασμένες για το αν θα στηρίξουν την πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα να τιμωρηθεί ο Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον πολιτών, το σημερινό βίντεο, γυρισμένο τον περασμένο Απρίλιο, ενισχύει τις αποδείξεις ότι στη Συρία δρουν συμμορίες που ληστεύουν, απαγάγουν και στο τέλος δολοφούν τα θύματά τους.
Το ίδιο βίντεο προσφέρει, επίσης, μία υπενθύμιση της πολυπλοκότητας της εξωτερικής πολιτικής : Δηλαδή, οι ΗΠΑ να εμφανίζονται πως αναζητούν ως συμμάχους αντάρτες, όπως προειδοποιούν κάποια μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, πρώην υποψήφιος για το Λευκό Οίκο. Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι επιμένει στη γραμμή της «κακής συριακής κυβέρνησης» και της «καλής Αντιπολίτευσης», ακόμη και όταν ο Τεξανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μάικλ Μακόλ προσκόμισε σήμερα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 50% από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές είναι εξτρεμιστές.
Οι ανησυχίες των Αμερικανών αξιωματούχων επικεντρώνεται σε δύο ομάδες που διατηρούν δεσμούς με την αλ Κάιντα. Πρόκειται για το «Μέτωπο Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία».
Οι δύο οργανώσεις έχουν στις τάξεις τους ξένους τζιχαντιστές, που χρησιμοποιούν τρομοκρατικές τακτικές και επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν στην Συρία μία κυβέρνηση που θα εφαρμόζει τον ισλαμικό νόμο.
Συνεκτιμώντας τα πολιτικά δεδομένα και την σημερινή κατάσταση στη χώρα, ίσως η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να επιλέξει μία λύση προώθησης της ασφάλειας στη Συρία που προϋποθέτει διάλογο με τις αντιμαχόμενες πλευρές για τερματισμό της ένοπλης βίας και αποστολή ειρηνευτικής δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.